När hamnar man på psykakuten?

Innehållsförteckning

När hamnar man på psykakuten?

När hamnar man på psykakuten?

För att du ska bli tvångsomhändertagen krävs att du har ett allvarligt psykiskt problem och att du inte frivilligt går med på att vårdas. En läkare behöver träffa dig och bedöma att du behöver tvångsvård. Om läkaren bedömer att du behöver tvångsvård skriver hen ett så kallat vårdintyg.

Hur får man hjälp med psykisk ohälsa?

Kontakta en vårdcentral eller en psykiatrisk öppenvårdsmottagning om du mår mycket dåligt, och det gäller även om du har ångest eller har känt dig nedstämd under en längre tid. Om du är under 25 år kan du även kontakta en ungdomsmottagning, och går du i skolan kan du få hjälp av skolsköterskan eller skolkuratorn.

Hur fungerar psykakuten?

Efter att du har blivit registrerad får du prata med någon personal och berätta varför du har kommit hit och vad du behöver hjälp med. Du får sedan träffa en läkare som gör en bedömning av vilken vård du behöver. Ibland kan det räcka med ett besök och samtal på akuten innan du får åka hem.

När hamnar man på rättspsyk?

En person som har begått brott under inverkan av en allvarlig psykisk störning kan, enligt svensk lag, inte dömas till fängelse. Istället brukar domstolen besluta om en medicinsk bedömning, en så kallad rättspsykiatrisk undersökning. I den undersöks om personen i fråga är i behov av rättspsykiatrisk vård.

Vad händer om man blir inlagd på psyket?

- Att bli inlagd betyder att man kommer längre bort från det vanliga livet fast det man behöver lära sig är att vara i det verkliga och vanliga livet och må bra där. Det gör man inte om man är "bortkopplad" från det.

Vart vänder man sig om man mår psykiskt dåligt?

Ring 112 om du är i fara och det är bråttom. Här kan du skicka in frågor och få stöd om du mår psykiskt dåligt. Här kan du få stöd och prata om vad som helst. Du kan ringa 116 111, mejla eller chatta.

Hur kan man få hjälp?

Att söka stöd och hjälp

  1. Att kontakta en psykolog eller psykoterapeut. ...
  2. Familjerådgivning. ...
  3. KBT på nätet. ...
  4. Patientföreningar och närståendeföreningar vid psykisk ohälsa och beroende. ...
  5. Psykoterapi och psykologisk behandling. ...
  6. Råd och stöd på mejl, chatt och telefon vid psykisk ohälsa och beroende. ...
  7. Söka psykiatrisk vård.

Relaterade inlägg: