Hur funkar särskolan?

Innehållsförteckning

Hur funkar särskolan?

Hur funkar särskolan?

I särskolan utgår man från att eleverna behöver gott om tid för sitt lärande. Målen i den obligatoriska särskolan sätts efter elevernas egna förutsätt- ningar. Särskolan har samma läroplaner som grundskolan och gymnasie- skolan men har egna kursplaner, program, mål och betygskriterier.

Vad innebär grundsärskolan?

I grundsärskolan går elever som har en utvecklingsstörning och som be döms inte kunna nå grundskolans kunskapskrav. Även elever som har fått en betydande och bestående begåvningsmässig funktions ned sättning på grund av en hjärnskada och som bedöms inte kunna nå grundskolans kunskapskrav, kan gå i grundsärskolan.

Hur länge går man i särskola?

Särskolan omfattar en obligatorisk nioårig särskola, gymnasiesärskola och särvux. Den obligatoriska särskolan innefattar grundsärskola för elever med en lindrig utvecklingsstörning; och träningsskola för elever som inte klarar av grundsärskolan på grund av en mer omfattande utvecklingsstörning.

Vem får gå gymnasiesärskola?

Vem kan i gymnasiesärskolan? Utbildningen i gymnasiesärskolan är till för ungdomar som har slutat grundskolan eller grundsärskolan och inte har förutsättningar att klara gymnasieskolans kunskapskrav på grund av en intellektuell funktionsnedsättning eller en hjärnskada.

När får man gå i särskola?

Särskolan är i Sverige en skolform för elever som inte klarar skolgång i grundskolan på grund av utvecklingsstörning eller som på grund av en förvärvad hjärnskada fått en betydande och bestående begåvningsnedsättning. Tidigare kunde även elever med autism eller autismspektrumstörning bli mottagna i särskolan.

Relaterade inlägg: