Vad göra vid akut tandvärk?

Innehållsförteckning

Vad göra vid akut tandvärk?

Vad göra vid akut tandvärk?

Du kan ta vanliga smärtstillande läkemedel som ibuprofen och paracetamol om din visdomstand gör ont. Det lindrar ofta smärtan i tanden och minskar eventuell inflammation. Kyla kan ha en bedövande effekt. Prova att placera isen på käken i intervaller tills värken avtar.

Har ont i min tand?

En vanlig orsak till tandvärk är att tandens nerver har blivit inflammerade. Oftast beror detta på att man fått ett djupt kariesangrepp, det vill säga ett djupt hål i en tand. Men även en djup lagning, en spricka i tanden, en krånglande visdomstand eller blottade tandhalsar kan göra att du får ont i tanden.

Kan man åka till akuten för tandvärk?

Sök alltid vård direkt om du slår ut en tand eller får ett ordentligt slag på tanden, en snabb behandling ökar chansen att tanden ska gå att rädda. Om du lider av tandvärk ska du alltid söka akuthjälp. Tandvärk blir inte bättre av sig självt utan kräver behandling.

Vad ska jag ta mot tandvärk?

Om du upplever smärta kan det lindras med olika typer av receptfria värktabletter.

  • Alvedon 500 mg. Paracetamol, munsönderfallande tablett, 16 st. ...
  • Alvedon 500 mg. Paracetamol, filmdragerad tablett, 20 st. ...
  • Ipren 400 mg. Ibuprofen, filmdragerad tablett, 30 st. ...
  • Naproxen Orifarm 250 mg. ...
  • Panodil 500 mg. ...
  • Ibuprofen Orifarm 400 mg.

Vad ska man ta mot tandvärk?

Åtgärder vid tandvärk Skölj munnen noga med varmt vatten och spotta ut det. Detta kan också spola ut matpartiklar som kan orsaka tandvärken. Prova med ett receptfritt smärtstillande läkemedel. Prova en topikal smärtstillande produkt med bensokain som du kan applicera direkt på det smärtande området.

Varför får man tandvärk på kvällen?

Tandvärk beror ofta på ett tryck eller en inflammation i en tand. Det som sker på kvällen är att man ofta är sängliggande, vilket kan ge upphov till en mer intensiv smärta. Detta beror till stor del på blodfördelningen i kroppen då blodet ansamlas i större grad i huvudet när vi lägger oss.

Relaterade inlägg: