Vilka könssjukdomar ger blåsor?

Innehållsförteckning

Vilka könssjukdomar ger blåsor?

Vilka könssjukdomar ger blåsor?

Genital herpes Herpes i underlivet orsakas av två olika virus: Herpes simplex 1 (HSV-1) och Herpes simplex 2 (HSV-2). Virusinfektionen smittar vid sexuell kontakt och man kan överföra herpesviruset även om man inte har några symptom. Symptom: Små blåsor på könsorganet eller anus, som sedan brister och blir små sår.

Vilka könssjukdomar kan man dö av?

Syfilis är en könssjukdom som orsakas av bakterier. Det vanligaste sättet att bli smittad är genom att ha sex utan kondom. Du kan även smittas genom munsex. Syfilis går att behandla....Syfilis kan sprida sig till blodet

  • Du får feber, men oftast inte så hög.
  • Du känner dig trött.
  • Du har ont i huvudet.

Vad säger smittskyddslagen om Gonorre?

Klamydia, gonorré, hiv, syfilis och hepatit är de könssjukdomar som omfattas av smittskyddslagen. Syftet med lagen är att förhindra spridning av sjukdomarna och konsekvenserna av dem. Smittskyddslagen medför att du har vissa rättigheter och skyldigheter när du testar dig för dessa könssjukdomar.

Vad menas med smittskyddslagen?

Smittskyddslagen och smittskyddsförordningen syftar till att förhindra att smittsamma sjukdomar sprids till eller mellan människor. Allmänfarliga sjukdomar och vissa andra smittsamma sjukdomar är anmälningspliktiga sjukdomar och ska anmälas i enlighet med 2 kap. 5 § smittskyddslagen.

Vilka könssjukdomar smittar via saliv?

Om man tar på personens kön och sedan på sitt eget kan man överföra exempelvis klamydia. Munherpes kan överföras genom kyssar. Men kyssar och hångel är att betrakta som säkrare sex då risken att få en könssjukdom är betydligt mindre än genom annat sex med direktkontakt med mellan könen.

Vilken är den vanligaste könssjukdomen i Sverige?

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige. Den kan vara svår att upptäcka eftersom den ofta inte ger några symptom.

Hur lätt är det att få en könssjukdom?

Risken att en könssjukdom är störst om du har vaginala samlag eller anala samlag med en penis. Några könssjukdomar kan du också genom munsex, fingrar eller sexleksaker.

Relaterade inlägg: