Vad händer vid en hjärnblödning?

Innehållsförteckning

Vad händer vid en hjärnblödning?

Vad händer vid en hjärnblödning?

Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att du plötsligt förlorar olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn. Det kan vara livshotande och kräver omedelbar vård på sjukhus.

Varför får man en hjärnblödning?

Hjärnblödning. En blödning som uppstår inne i hjärnan beror det ofta på högt blodtryck. Detta kan göra att kärlväggarna försvagas och brister. Det kan också orsakas av medfödda svagheter i blodkärl.

Kan man känna en hjärnblödning?

Symtom vid stroke De vanligaste symtomen är: Domningar eller förlamning i ansiktet, i armar och ben och att det oftast bara är ena kroppshalvan som drabbas. Svårighet att tala eller att förstå vad andra säger. Synstörningar på båda eller ett av ögonen.

Varför leder högt blodtryck till stroke?

Komplikationer. Ett obehandlat högt blodtryck leder på sikt till skador på kroppens blodkärl i form av styva blodkärl och åderförfettning. Det kan i sin tur leda till stroke, hjärtinfarkt eller hjärtsvikt. Blodkärlen i njurarna, ögonen och i benen kan också skadas av högt blodtryck.

Varför får man propp?

Det kan till exempel vara faktorer som triggar blodet att levra sig, eller sådant som göra att blodcirkulationen blir sämre. Långa perioder av stillasittande, rökning, övervikt, högt blodtryck, diabetes, höga blodfetter, dålig blodcirkulation är alla saker som ökar risken för blodproppar.

Hur mår man efter en hjärnblödning?

Strokepatienter kan drabbas av symtom såsom exempelvis förlamning, nedsatt känsel, talproblem, synstörningar, yrsel, kognitiva svårigheter, hjärntrötthet och depression. De som är unga vid insjuknandet har i regel bättre återhämtning än äldre, och lindrigare symtom vid insjuknandet ger större chans till återhämtning.

Kan man återhämta sig efter en stroke?

Att lära sig nya sätt att göra saker på Hjärnan har en förmåga att i varierande grad återhämta sig efter en stroke och olika funktioner kan förbättras en lång tid efter insjuknandet. Redan tidigt efter en stroke är det vanligt att man behöver lära sig att utföra vanliga dagliga aktiviteter på ett nytt sätt.

Hur dör man av hjärnblödning?

Stroke är ett samlingsnamn för hjärnskador som orsakas av att en propp eller blödning försämrar syre och energitillförseln till hjärnan. Utan syre och näring dör 1,9 miljoner nervceller per minut. Stroke är ett allvarligt tillstånd som kan vara livshotande och kräver omedelbar sjukhusvård.

Har du fått en hjärnblödning?

  • I vissa fall kan det vara aktuellt med operation, till exempel att man opererar bort en förträngning i ett kärl som orsakat blodproppen. Om du fått en hjärnblödning. En blödning på hjärnans yta kallas subaraknoidalblödning och beror ofta på att ett pulsåderbråck (aneurysm) på hjärnans kärlträd brister.

Vad är symtomen vid blodpropp i hjärnan?

  • Symtomen vid en blodpropp i hjärnan och en blödning inne i hjärnan är ofta likadana. Vid en större blödning i hjärnan får du ofta även huvudvärk, mår illa och kräks. Du kan ibland ha svårt att hålla dig vaken eller till och med förlora medvetandet.

Vilka symtom får du på hjärnan?

  • Vilka symtom du får beror på vilken del av hjärnan som är skadad. Det är vanligt med ett eller flera av följande symtom: Du får domningar eller förlamningar i ansiktet, armarna och benen, oftast i ena kroppshalvan. Du får svårt att prata och förstå.

Vad är pulsåderbråck på hjärnan?

  • När man får en blödning från ett blodkärl på hjärnans yta beror det oftast på att ett pulsåderbråck brister. Ett pulsåderbråck är en medfödd svaghet i blodkärlsväggen som gör att den börjar bukta utåt, lite som en ballong.

Relaterade inlägg: