Kan man bryta en axel?

Innehållsförteckning

Kan man bryta en axel?

Kan man bryta en axel?

En axelfraktur innebär att överarmsbenet brutits strax under axelledskulan. Skadan uppstår oftast vid fall direkt mot axeln. Med hjälp av rätt avlastning och träning läker de flesta axelfrakturer av sig själv men ibland behövs operation.

Hur lång tid tar en Överarmsfraktur att läka?

Läkningstiden i okomplicerade fall kort (ca 8 veckor). Radialispåverkan: Om primär, nästan alltid kontusion – spontanläkning på 3 månader. Om tillkomst under behandling – indikation för nervfriläggning.

Hur vet man att man har en spricka i axeln?

De vanligaste symtomen är smärta, kraftnedsättning, trötthet, domningar i armen, värk vid ryggläge och kosmetiska besvär.

Hur lång tid tar det för ett benbrott att läka?

Benbrottet läker Ett benbrott i handen eller fingrarna brukar läka på cirka tre veckor. Läkningen av det brutna benet i handen eller fingret sker genom att det bildas mjukt ben runt benbrottet som ger stabilitet. I början kan det kännas som en hård knöl, men det mjukare benet ombildas inom ett år till vanlig benvävnad.

Hur känns bruten axel?

Du blir svullen över nyckelbenet. Det gör ont när du känner på nyckelbenet. Det gör ont när du rör axeln och armen.

Hur länge har man ont efter en Axelfraktur?

Smärta de första veckorna är vanligt förekommande och Du behöver förmodligen ta smärtstillande tabletter regelbundet under dygnet de första 4 veckorna, ibland längre. För att minska svullnaden kom ihåg att: Använda handen så gott det går i vardagen.

Kan man gå på ett brutet ben?

Du kan oftast inte stödja på benet, som kan vara svullet och eventuellt se lite böjt ut. Ibland kan benet vara i rätt läge trots att det är brutet.

Relaterade inlägg: