Vad gör man åt kärlkramp i benen?

Innehållsförteckning

Vad gör man åt kärlkramp i benen?

Vad gör man åt kärlkramp i benen?

Vid kärlkramp i benen har blodet svårt att komma fram till musklerna, som då får syrebrist. Det kan göra att du får ont i benen när du anstränger dem. Att sluta röka om du gör det och träna benen genom promenader brukar minska besvären. Ibland behövs även behandling med läkemedel eller en operation.

Kan man operera Fönstertittarsjukan?

Den vanligaste formen av operation är att man vidgar upp förträngningen med en ballong. Ibland kan förträngningar stora som en nagel, ha lagt sig på tvären i kärlet – och då blir det ofta bra med så kallad kateterburen operation, förklarar han.

Vad gör man åt kärlkramp?

Läkemedel är den vanligaste behandlingen mot kärlkramp. Behandlingen minskar påfrestningarna på hjärtat, minskar syreförbrukningen och ökar blodflödet i kranskärlen. Läkemedlet gör också att du får mindre ont, blir mindre andfådd och mindre trött. Du får även andra läkemedel som till exempel nitroglycerin.

Hur yttrar sig Fönstertittarsjukan?

Fönstertittarsjuka ger svårigheter att gå på grund av dålig blodtillförsel som ger smärta i benen. Smärtan är oftast inte konstant, utan kommer och går och lindras av att stå stilla. Det kan se ut som att stanna upp och titta in i ett skyltfönster, och sjukdomen kallas därför för fönstertittarsjuka.

Vad är claudicatio intermittens?

Fönstertittarsjuka (claudicatio intermittens) är ett symtom på åderförkalkning. Sjukdomen innebär smärta i muskler i benet vid gång, med smärtfrihet efter en kort stunds vila.

Vad menas med Fönstertittarsjukan?

Det ger förträngningar i kärlen som hindrar blodet från att nå ut, vilket får till följd att musklerna inte får tillräckligt med syre. Det kan kännas som att benen domnar, och det gör ofta ont. Fönstertittarsjuka kallas inom vården för claudicatio intermittens, som betyder intermittent hälta.

Vad betyder claudicatio intermittens?

SBU:s bedömning av kunskapsläget. Fönstertittarsjuka (claudicatio intermittens) är ett symtom på åderförkalkning. Sjukdomen innebär smärta i muskler i benet vid gång, med smärtfrihet efter en kort stunds vila.

Relaterade inlägg: