Varför får man förstorad prostata?

Innehållsförteckning

Varför får man förstorad prostata?

Varför får man förstorad prostata?

Prostataförstoring innebär att prostatakörteln växer. Orsaken till detta är okänd men problemet ökar med åldern och manliga könshormoner tros påverka. Godartad ökning av mängden prostatavävnad kallas på fackspråk för benign prostatahyperplasi och förkortas BPH, och leder med tiden till att prostatakörteln förstoras.

Hur får man behandling mot prostataförstoring?

  • När man får behandling mot godartad prostataförstoring finns det några olika metoder: 1 behandling med receptbelagda läkemedel 2 operation 3 behandling med mikrovågor eller annan värmebehandling 4 behandling med spiral eller kateter i urinblåsan.

Kan en förstorad prostata leda till komplikationer?

  • Ibland kan en förstorad prostata leda till svårare besvär och komplikationer. Då har du oftast haft besvär en längre tid med att tömma urinblåsan när du kissar. När blåsan aldrig riktigt töms kan bakterier bildas så att du får upprepade urinvägsinfektioner.

Hur behandlas prostatan med värme?

  • Prostatan kan behandlas med värme mot vissa delar så att de förstörs. Då blir prostatan mindre så att det blir det lättare att kissa. Värmebehandlingen ges med tunna instrument som förs genom urinröret till prostatan. Värmen kan skapas med olika tekniker, till exempel: mikrovågor; laser; vattenånga.

Vad är prostatacancer?

  • Prostatan är en körtel runt urinröret, mellan penisen och urinblåsan. Den hjälper spermierna att ta sig fram. När du blir äldre kan prostatan växa och trycka mot urinröret så att du får svårare att kissa. Det ökar inte risken för prostatacancer.

Relaterade inlägg: