Kan navelbråck läka?

Innehållsförteckning

Kan navelbråck läka?

Kan navelbråck läka?

Navelbråck innebär att ett område på magens insida nära naveln har försvagats. Ett bråck försvinner inte av sig självt och man kan inte själv bota det.

Hur länge kan man ha navelbråck?

Navelbråck är en ofarlig åkomma som uppkommer då en medfödd eller förvärvad svaghet i vävnaderna i naveln inte klarar av att stå emot det inre buktrycket. En svaghet beror på att muskler och bindväv i området inte har slutit sig helt under det första levnadsåret.

Kan navelbråck växa?

Navelbråck innebär att ett område på magens insida nära naveln har försvagats. En så kallad bråcksäck bildas under huden och det blir en rund utbuktning på magen. Navelbråck växer nästan alltid bort hos barn. Navelbråck är oftast medfött.

Kan navelbråck gå tillbaka?

Hos vuxna kan navelbråck föras tillbaka in mot naveln om det ger besvär. Du kan själv föra tillbaka navelbråcket genom att trycka lätt på utbuktningen, in mot magen. Bråck som ger mycket besvär hos vuxna kan behöva opereras. Ett inklämt bråck opereras alltid.

Kan navelbråck brista?

Det kan göra att kärlväggen försvagas. De flesta som får ett sådant bråck har inga besvär av det, men om bråcket brister är det livshotande eftersom du får stora inre blödningar. Du kan opereras i förebyggande syfte.

Hur länge har man ont efter Ljumskbråcksoperation?

En viss svullnad, blåmärke och smärta i operationsområdet och ned mot könsorgan/pung kan förekomma och är ofarligt. Smärtan är individuell. Vissa kan ha ont 1–2 dagar och vissa kan ha ont 1-2 veckor.

Är det farligt med navelbråck?

Det är oftast helt ofarligt och hos barn växer det nästan alltid bort. Ibland kan navelbråck hos vuxna utvecklas till ett så kallat inklämt bråck. Det betyder att tarm eller annan vävnad från magen pressas ut i bråcksäcken. När det händer kan vävnaden komma i kläm och behöva tryckas tillbaka.

Hur lång tid tar en Navelbråcksoperation?

Operationerna tar ungefär 20 minuter till en timme.

Kan man träna med navelbråck?

Om man har mycket ont längre period än 3-4 dagar, bör man höra av sig till kirurgmottagningen. Direkt efter operationen kan man vara uppe och gå men man bör undvika smärtsamma rörelser. Man kan snart efter operationen promenera, men oftast får träning anstå en tid.

Vad räknas som stort navelbråck hund?

Stora navelbråckhund Om glipan i bukväggen är större kan tarm från bukhålan falla ut. Tarmarna kan komma i kläm och bli utan blodförsörjning. Det är mycket smärtsamt och medför fara för hundens liv. Detta kallas inklämt bråck.

Relaterade inlägg: