Hur farligt är nickel?

Innehållsförteckning

Hur farligt är nickel?

Hur farligt är nickel?

Nickel är ett spårelement som visat sig vara nödvändigt för vissa djurs tillväxt. Högre doser av ämnet har dock visat sig öka risken för missfall i djurförsök. Baserat på detta har den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, tagit fram ett tolerabelt dagligt intag (TDI) på 13 μg nickel/kg kroppsvikt.

Kan man bli av med nickelallergi?

Behandling vid nickelallergi Det finns ingen behandling som kan bota nickelallergi. Som vid andra allergier är det viktigt att försöka undvika kontakt med nickel, men det kan vara svårt eftersom nickel finns i många föremål. Eksemen kan lindras av receptfri kortisonkräm som finns på apotek.

Vad gör man av nickel?

Drygt 60 procent av allt nickel som produceras i världen används till framställning av rostfritt stål, men nickel förekommer även i uppladdningsbara batterier, katalysatorer, mynt, magneter och ytbehandlingar.

Hur vanlig är nickelallergi?

Nickelallergi är den vanligaste formen av kontaktallergi i Sverige och drabbar ungefär 15 procent av alla kvinnor. Oftast bryter allergin ut efter att man har tagit hål i öronen eller någon annan kroppsdel – både håltagningsinstrumenten och äkta och oäkta smycken innehåller nämligen nickel.

Relaterade inlägg: