Varför får man reumatisk värk?

Innehållsförteckning

Varför får man reumatisk värk?

Varför får man reumatisk värk?

Ärftlighet är en förklaring, men inte den enda. En infektion kan utlösa en autoimmun sjukdom eller livsstilsfaktorer som rökning. Hos barn och ungdomar under 18 år förekommer även juvenil idiopatisk artrit (JIA), ett uttryck som används för att beskriva flera olika typer av ledinflammation hos barn och ungdomar.

Får lätt ont i leder?

En vanlig orsak till ledvärk kan vara att du har en infektion. Det kan till exempel vara förkylning eller en annan infektion med feber. Vissa infektioner i tarmarna eller urinvägarna kan göra att du får svullna och värkande leder. Vissa virusinfektioner kan göra att det gör ont endast i lederna.

Kan reumatism börja i ett finger?

Ledsymtomen utvecklas i allmänhet rätt långsamt. Små och mellanstora leder ger oftast först symtom: fingrar, händer, handleder, fötter eller tår – ofta båda händerna eller fötterna. Vilken annan led som helst kan ändå vara den som först blir sjuk. Småningom sprider sig sjukdomen till flera leder.

Hur yttrar sig reumatisk värk?

Ledgångsreumatism, reumatoid artrit, RA, är en inflammatorisk sjukdom som ofta börjar i små leder i händer och fötter. Lederna svullnar, blir ömma och du får ont. Det går inte att bota reumatism, men med läkemedel och fysioterapi kan inflammationen dämpas och smärtan lindras. Inflammationen gör lederna stela.

Relaterade inlägg: