Hur lång tid tar det för en skadad menisk att läka?

Innehållsförteckning

Hur lång tid tar det för en skadad menisk att läka?

Hur lång tid tar det för en skadad menisk att läka?

– Har du en isolerad skada kan det handla om ett par veckor, men är det mer så kan det vara månader. Går korsbandet av tillsammans med menisken brukar man räkna på som allra minst ett halvt år.

Måste man operera menisken?

Du kan behöva opereras om du har råkat ut för en olycka som skadat meniskerna. Efter operationen behöver du öva upp rörligheten i knät. Meniskerna kallas de skivor av brosk som fungerar som stötdämpare i knät. Meniskerna kan skadas om knät till exempel vrids om kraftigt, vilket ofta kan ske i samband med idrott.

Kan man springa med trasig menisk?

Många som är vana vid att träna ofta kan känna sig frustrerade vid en meniskskada. Det är nämligen viktigt att vara försiktig med träningen under läkningen för att undvika onödiga risker som förvärrar tillståndet. Vid akut skada bör all form av träning upphöra under en period och ersättas av rehabövningar.

Kan en spricka i menisken läka?

Orsaken till att den inre menisken oftare skadas är att den är något mindre rörlig än den yttre. Alla meniskskador är olika och behandlingen beror på hur din skada ser ut. Meniskskador kan läka av sig själva, behöva operation eller rättas till med sjukgymnastik beroende på allvarlighetsgraden.

Relaterade inlägg: