Kan man träna bort pronation?

Innehållsförteckning

Kan man träna bort pronation?

Kan man träna bort pronation?

Det går inte alltid att träna bort helt men oftast går det att göra väldigt mycket åt det. Styrketräning i form av tåhävningar, tåcurls och gummibandsövningar där du böjer foten inåt och neråt stärker musklerna i fotvalvet vilket gör att de bättre kan hålla foten på plats.

Vad kan man göra åt pronation?

Eftersom man då motverkar att de små musklerna i foten själva jobbar och bygger upp sig över tid. Foten kan då bli ännu svagare och mer passiv, i en nedåtgående spiral. Visst finns det de som har stora problem med pronation, och där kan visst stöd behöva tillföras, men för de allra flesta är pronation inte ett problem.

Vad beror pronation på?

Fotvalvet fungerar lite som fjäder och svikta när man belastar foten. Därför kommer ens fotvalv att pronera naturligt när man löper. Vissa personer pronerar väldigt mycket vid löpning medan andra personer, som har extra höga fotvalv, pronerar väldigt lite.

Hur tränar man upp fotleden?

Styrkeövningar för fötter och vrister

  1. Böj och sträck i fotleden, framåt och bakåt i mjuka rörelser.
  2. Sträck, böj och spreta med tårna.
  3. Gå framåt och tänk aktivt på att röra dig från häl till tå fullt ut.
  4. Gå baklänges och gör rörelsen tvärtom – från tå till häl.
  5. Gå på olika mjuka/ojämna underlag och i olika lutningar.

Kan man träna bort plattfot?

Att jobba för att motverka plattfot kan hjälpa till att få hela kroppen i balans och korrigera andra problem som orsakats av plattfot. Nedan listas några övningar som du kan göra för att motverka och korrigera kollapsade fotvalv samt minska smärta. Försök att göra dessa övningar minst tre gånger per vecka.

Vad innebär att Pronera?

Fotens leder och mjukdelar utsätts för enorma belastningar vid neutralsteg, där belastningen ökar dramatiskt vid felställningar så som pronationeller supination. Detta innebär att individen tippar foten inåt (pronerar) eller utåt (supinerar) vid steget.

Relaterade inlägg: