Vad betyder degenerativ förändring?

Innehållsförteckning

Vad betyder degenerativ förändring?

Vad betyder degenerativ förändring?

Degenerativa förändringar innebär att vätskehalten i diskkärnan minskar och att collagenkapseln blir styvare. Tjockleken på disken minskar och sprickor i collagenkapseln kan uppstå. Detta ger förutsättningar för ryggsmärtor och för uppkomst av diskbråck som kan trycka på en nervrot.

Vad gör man åt Facettledsartros?

Det finns mycket att göra Ett bra träningsprogram med rätt nivå av belastning har i vissa fall gjort folk helt symptomfria så länge de håller i sin träning! I många fall har smärtan inte försvunnit, men ändå minskat avsevärt.

Varför har vi diskar mellan kotorna?

Mellan kotorna ligger även diskar, mellankotskivor. Diskarna är viktiga för ryggens rörlighet och fungerar samtidigt som stötdämpare. Diskens kärna innehåller en mjuk massa, men den yttre delen är fastare. När en del av den mjuka massan i disken tränger ut genom den yttre fastare delen blir det ett diskbråck.

Vad betyder hypertrofi av facettleder?

Stenos kan finnas i den centrala spinalkanalen, i områdena under facettlederna, eller mer perifert i nervforamina. Beror i regel på en blandning av flera degenerativa processer: Utbuktning eller herniering av intervertebraldisk. Hypertrofi eller förkalkningar av facettled.

Relaterade inlägg: