Är det farligt med tarmvred?

Innehållsförteckning

Är det farligt med tarmvred?

Är det farligt med tarmvred?

De komplikationer som kan uppstå vid tarmvred är allvarliga och måste opereras snabbt. Det som kan hända är följande: Delar av tarmen får inte längre någon blodtillförsel och riskerar då att dö. Det kan gå hål på tarmen om det samlas mycket tarminnehåll.

Kan man se sammanväxningar på ultraljud?

När förändringarna inte syns på ultraljud kan det i vissa fall bli nödvändigt att laparoskopiskt undersöka patienten. – Men vi är försiktiga med att göra laparoskopi eftersom varje operation riskerar att ge sammanväxningar i buken, som i sin tur kan förvärra problemen.

Vad menas med Ileus?

Ileus är latin för grekiskans eileos, som i sin tur kommer från grekiskans eilein, ”tränga på, trängas; vrida sig” - att jämföra med svenskans tarmvred. Vid ileus är passagen i mag-tarm-kanalen upphävd.

Vad består buken av?

Buken är hela partiet där gallblåsan, levern, mjälten, magsäcken och tarmarna finns. För många sakkunniga är ordet mage inte tillräckligt exakt, och för en del betyder det magsäck. Mage är mer vardagligt, och används av många för hela partiet.

Är tarmvred vanligt?

Det är vanligare att få tarmvred i tunntarmen än i tjocktarmen. Tarmvred kan i vissa fall bero på att tarmrörelserna stannat så att tarmarna står stilla utan att det finns ett faktiskt hinder. Det kallas för paralytisk ileus. Det kan till exempel komma som en reaktion efter en operation.

Hur känns sammanväxningar?

Visste du att sammanväxningar eller adhesion i buken kan leda till besvär såsom tarmvred, infertilitet, inkontinens, förstoppning, illamående, svår buksmärta, svår mensvärk, kramper, svullen buk, ryggvärk osv?

Relaterade inlägg: