Vad är Tumbasen?

Innehållsförteckning

Vad är Tumbasen?

Vad är Tumbasen?

Förslitning i tummens grundled, articulatio carpometacarpalis pollicis (synonymer: TMC-, CMC I-, trapezio-metakarpalleden), benämns ofta tumbasartros och orsakar smärta, ibland stelhet och svaghet i pincettgreppet mellan tumme och pekfinger.

Kan man operera artros i tummen?

Operation. Operationen vid tumbasartros är ett dagkirurgiskt ingrepp som tar ungefär en timme. Det finns flera operationsmetoder, men vi anser att den som ger bästa resultat är en så kallad interpositionsplastik av tumbasleden, då man kirurgiskt tar bort ett ben i leden.

Vad är Tumortos?

En tumortos är konstruerad för att stödja och stabilisera tummen med avsikten att förbättra tummen och fingrarnas funktion i vardagen samt avlasta grundleden för minskad smärta och svullnad. Avlastning innebär att tumortosen stödjer tummens leder med hjälp av avlastande skenor som sitter insydda i tumortosen.

Varför har man ont i tummen?

Det gör ont framför allt när du rör på tummen och beror på att du har fått en inflammation i en senskida. Senskidan till tummens sträcksenor är inflammerad och förtjockad om du har de Quervains syndrom. Sjukdomen kan gå över av sig själv, men det krävs ofta en operation för att du ska bli bra.

Varför får man tumbasartros?

Orsaken till sjukdomen är oftast okänd, men risken ökar efter skador. Det är oklart om någon form av träning hjälper eller förebygger. Om du har artros i leden mellan tummens mellanhandsben och handledsbenet kallas det för tumbasartros. Läs mer om skelettet.

Var sitter Tumbasen?

Vid tumbasartros är det leden mellan tummens mellanhandsben (metakarpalbenet) och det lilla handledsbenet (trapezium benet) som drabbas. Leden sitter vid tumroten där tummen sitter fast i handleden.

Hur länge varar en kortisoninjektion?

Kortisonpreparat. Glukokortikoider, d.v.s. kortisonpreparat som injiceras direkt i leden kan dämpa ledinflammationen under ett par veckors eller till och med under ett par månaders tid. Förutom att smärtan och svullnaden minskar kan ledens funktion till och med återgå till det normala.

Kan man få träningsvärk i tummen?

Det finns en mängd olika orsaker till varför du har ont i tummen. Den vanligaste anledningen är att du förmodligen har ägnat dig åt en ovan monoton rörelse som har satt sig som träningsvärk i din tumme. Musklerna i händerna är små men starka och påverkas av vårt dagliga liv.

Vad ska man göra om man har ont i tummen?

Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning så snart det går om du har skadat tummen och har ont samtidigt som tummens led mot handleden eller tummens grundled är svullen. Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt.

Relaterade inlägg: