Vad göra vid torra slemhinnor?

Innehållsförteckning

Vad göra vid torra slemhinnor?

Vad göra vid torra slemhinnor?

Efter klimakteriet kan man bli torr och få klåda och sveda i slidan. Det kan göra att man får problem vid samlag. Mot torrhet i slidan finns Replens, en hormonfri fuktgel som återfuktar slemhinnorna.

Vad kan man äta mot torra slemhinnor?

Näringsrikt bär med omega-7 Utöver de nyttiga fettsyrorna innehåller havtornsbär mängder med antioxidanter och vitaminer som A-vitaminer, B-vitaminer, C-vitaminer, E-vitaminer och K-vitaminer. Antioxidanterna består bland annat av karotenoider som kan omvandlas till A-vitamin i kroppen som återfuktar slemhinnorna.

Vad har slemhinnan för funktion?

Slemhinnor finns i munnen, ögonen, näsa, lungor, mage, tarmar och könsorgan. Slemhinnan är en speciell hinna vars körtlar producerar slem. De har vad vi vet, samma funktion i hela kroppen, det vill säga rensa och hålla borta smuts.

Vad hjälper mot torra slemhinnor i underlivet?

Tvätta helst bara med med vatten, eller en mild oparfymerad tvål eller intimolja. Tvätta framifrån och bakåt och se upp med att skölja slidan med vatten eftersom det torkar ut sköra slemhinnor. Använd luftiga kläder och gärna underkläder av bomull. Använd glidmedel vid samlag för att vara extra skonsam mot underlivet.

Kan drabba slemhinnor?

Det är dock inte bara kvinnor i klimakteriet som drabbas av sköra slemhinnor, du kan till exempel få hormonförändringar i samband med graviditet eller amning som också kan påverka dina slemhinnor. Psykologiska faktorer som stress, viss medicinering och sjukdom kan ge liknande symtom och besvär.

Hur ser torra slemhinnor ut?

ser torra slemhinnor ut Normalt ska slemhinnan vara rosafärgad, fuktig och veckad. Men vid torrhet, framför allt i menopausen (tiden efter den sista menstruationen), blir slemhinnan istället uttunnad, blek och slät. Den blir känsligare för nötning. Vanligast är torra slemhinnor några efter sista menstruationen.

Vad torkar ut slemhinnor?

Man ska vara försiktig med att tvätta sig med tvål i underlivet. Detta kan torka ut slemhinnorna och skapa mer irritation. Använd speciellt anpassade intimprodukter eller bara vatten, och tvätta inte underlivet för mycket. En gång om dagen är oftast tillräckligt.

Relaterade inlägg: