Varför tar man bort mandlarna?

Innehållsförteckning

Varför tar man bort mandlarna?

Varför tar man bort mandlarna?

Tonsillektomi betyder att halsmandlarna opereras bort. Den vanligaste anledningen hos vuxna är återkommande bakteriella halsinfektioner som halsfluss eller halsböld. Ibland orsakar stora halsmandlar snarkningsbesvär och sväljningssvårigheter. Man kan då minska storleken på halsmandlarna vid operationen.

Är halsmandlar viktiga?

Halsmandlar kan också kallas för tonsiller. Namnet halsmandlar kommer av att körtlarna hos en vuxen person har formen och storleken av en mandel. Halsmandlarna består av så kallad lymfvävnad, som är en del av kroppens immunförsvar.

Var sitter tonsillerna?

Halsmandlarna sitter i svalget. När du får halsfluss blir de röda, svullna och gör ont. Halsmandlarna är två körtlar som sitter på var sin sida av svalget i höjd med den bakre delen av tungan. Halsmandlar kan också kallas för tonsiller.

Vad kan man äta efter Tonsilloperation?

Rikligt med kall dryck, saftsoppa och glass rekommenderas efter operationen. Man kan sedan gå över till mjuk mat, till exempel pasta eller pannkaka. Räkna med att vara sjukskriven 10 dagar efter operationen. Idrott och träning bör man vänta med i 2 veckor.

Hur lång tid tar det att ta bort halsmandlarna?

Därefter råder strikt fasta eftersom det kan medföra komplikationer vid sövningen. I narkos tas de båda halsmandlarna bort helt eller delvis. Såret får självläka. Vanligen tar operationen ca 30 minuter.

Vad är en Halsmandel?

Tonsillit är en inflammation i tonsillerna. Oftast är även farynx samtidigt inflammerat. Omkring 370 000 patienter söker årligen läkare i Sverige för tonsillit (läkemedelsverket 2012). Totala antalet fall av faryngotonsillit beräknas till 600 000 per år.

Var i Halsmandel?

Infektionen gör att halsmandlarna svullnar och det gör ont när du sväljer. Även lymfkörtlarna på halsen kan bli förstorade och ömma, ibland med smärtutstrålning mot öronen. Feber är också vanligt vid halsfluss. Om det bildas var vid halsmandeln i samband med halsfluss kan det leda till en varböld i halsen.

Hur lång tid tar en Tonsilloperation?

Efter operationen kan du känna svår smärta från hals, öron och käkar, speciellt om du har tagit bort hela halsmandeln. Det är normalt att smärtan tilltar tre till fem dagar efter operationen. Även trötthet, illamående och kräkningar är vanliga symtom, oftast på grund av att du svalt blod efter operationen.

Relaterade inlägg: