Vad kommer metangas ifrån?

Innehållsförteckning

Vad kommer metangas ifrån?

Vad kommer metangas ifrån?

Metan sipprar exempelvis ut från soptippar och risodlingar, och får och kor rapar upp gasen ur sina innandömen när de idisslar. Metan är dessutom huvudingrediensen i naturgas och kan därför läcka ut när man utvinner eller transporterar sådan gas. Lustgas frigörs framför allt från kvävegödslad åkermark.

Hur luktar metan?

Metan är en luktfri och färglös gas. När den säljs kommersiellt blandas den vanligen med små mängder illaluktande svavelföreningar såsom THT (tetrahydrotiofen) för att läckor lättare ska kunna upptäckas.

Vilket bränsle består till stor del av metan?

Läckagen kan göra så att klimatfördelen med naturgas minskar i jämförelse med till exempel bensin eller kol. Naturgas har fördelen att den ger en ren förbränning med låga utsläpp av miljö- och hälsoskadliga ämnen. Naturgas ersätts alltmer med biogas som också är metan men med förnybart ursprung.

Varför kallas metan ibland för Gruvgas?

Ett annat namn är gruvgas efter dess benägenhet att sippra ut i gruvgångar, där den sedan riskerar att antändas vilket gör den till ett allvarligt hot mot gruvarbetare - gasexplosioner kostar regelbundet människoliv.

Hur påverkar metan vår atmosfär?

Metan (CH4) är en mycket kraftigare växthusgas än koldioxid på kort sikt, men bryts snabbare ner i atmosfären. Utslaget på 100 år blir dess påverkan 34 gånger så stor som för koldioxid, men räknar man på kortare sikt blir påverkan jämfört med koldioxid ännu större.

Relaterade inlägg: