Finns mitokondrier i djurceller?

Innehållsförteckning

Finns mitokondrier i djurceller?

Finns mitokondrier i djurceller?

I mitten av djurcellens cellkärna är DNA:et samlat. En cell består även av mitokondrier, ribosomer och en cellkärna som styr cellens funktioner.

Hur ser en mitokondrie ut?

Mitokondrierna är små, ca 0,5 – 1 mikrometer. De är uppbyggda av två membran, det inre har veck, vilket ger en större yta där kemiska reaktioner kan ske. Mitokondrier är också speciella på det sättet att de har ett eget DNA. Mitokondrie DNA förkortas ofta mtDNA.

Hur utvinner mitokondrier energi?

Mitokondrierna fungerar som cellens kraftverk; socker och fett förbränns till vatten och koldioxid under frigörande av energi, som lagras i form av kemisk energi i molekylen ATP (se cellandning och bioenergetik). ...

Vad är det för skillnad på växtceller och djurceller?

En växtcell är lite mer avancerad än en djurcell – den innehåller fler organeller och är också större. Växtceller har en cellvägg, vilket är en viktig skillnad mot de flesta djurceller. Cellväggen ger stadga och stöd åt cellen och fungerar lite som ett skelett för växten.

Hur utvecklades Djurcellen?

Forskare tror att mitokondrierna är prokaryota celler som för många miljoner år sedan flyttade in i djurceller och som numera förökar sig tillsammans med resten av cellen. Detta är ett exempel på symbios, ett samarbete mellan två organismer. En annan typ av organeller i djurcellen är lysosomerna.

Relaterade inlägg: