Vad är bra med avfall?

Innehållsförteckning

Vad är bra med avfall?

Vad är bra med avfall?

Vi minskar både växthusgaserna och miljögifterna i naturen genom att använda avfall – som av olika anledningar inte kan eller bör materialåtervinnas – för att producera el och värme. På det sättet blir avfallsförbränning ett bra komplement till materialåtervinning och en del av den cirkulära ekonomin.

Vad händer med brännbara sopor?

Det avfall som inte kan återanvändas eller återvinnas går till energiutvinning. I sista hand deponeras det avfall som inte går att använda på något annat sätt. Allt avfall och återvinningsmaterial under PreZeros kontroll, hanteras enligt gällande lagar och förordningar vid godkända anläggningar.

Vad gör värmeverk?

Värme och el I kraftvärmeverk överförs värmen från rökgaserna till vatten, som bildar ånga och som i sin tur driver en turbin för elproduktion. Den resterande energin överförs till fjärrvärmesystemet. I ett värmeverk överförs all energi till fjärrvärmenätet.

Vilket miljögift kan bildas vid avfallsförbränning?

Dioxiner är ett samlingsnamn för en grupp klorerade organiska molekyler där vissa uppvisar hormonstörande och cancerframkallande egenskaper. Att dioxiner bildas vid avfallsförbränning, när rökgaserna svalnar är känt sedan 70-talet.

Vad händer med återvinningen efter att du lagt ner det i containern?

Det brännbara körs iväg till förbränning och energin tas tillvara. Vi tar även emot avfall som inte kan sorteras eller återvinnas (deponirester). Detta täcks över och slutförvaras vilket utgör det så kallade "sopberget".

Relaterade inlägg: