Vad händer med hjärnan när man mediterar?

Innehållsförteckning

Vad händer med hjärnan när man mediterar?

Vad händer med hjärnan när man mediterar?

Personer som mediterar regelbundet har mer grå hjärnsubstans än de som inte mediterar. Denna grå hjärnsubstans fanns i områden av hjärnan som bland annat påverkar inlärning, hörselintryck och sinnen. Det fanns också mer grå hjärnsubstans i de delar av hjärnan som hör ihop med arbetsminne och beslutsfattande.

Vad händer med kroppen när gör mindfulness?

Mindfulnessträning minskar stresshormoner och lugnar det autonoma nervsystemet. Det ger bättre och snabbare återhämtning och skyddar mot utmattning. Mindfulness gör oss mer medvetna och hjälper oss att fatta klokare beslut vad gäller vår hälsa och hur vi vill leva våra liv.

Kan man meditera för mycket?

Så hur mycket meditation behövs för att få resultat? Studier visar att det behövs i genomsnitt 2.5 timmars meditation per vecka för att få konsekventa hälsoeffekter [12]. Det motsvarar endast 21 minuter om dagen. Det kan låta som mycket, men tänk bara på hur mycket tid som spenderas på sociala medier.

Hur ser buddhismen på meditation?

I Japan finns dessutom en buddhistisk tradition som kallas zen som härstammar från mahayanabuddhismen. ”Zen” betyder meditation. Inom zenbuddhismen utgör därför meditation vägen till befrielse. Zen går i likhet med Buddhas ursprungliga lära ut på att koppla bort alla kroppsliga begär och därigenom nå andlig frihet.

Relaterade inlägg: