Vad gör mården för skada?

Innehållsförteckning

Vad gör mården för skada?

Vad gör mården för skada?

En mård kan förorsaka stora skador på isolering och på ledningar när den väl kommer in i huset och gör sig hemmastadd. Ofta finns mårdar på vinden, och det kan vara en god idé att bekämpa dem.

Vilka djur äter upp mården?

Ekologi. Mården är ett mellanstort, skogslevande rovdjur. Små däggdjur som ekorrar, harar, fåglar, insekter och bär är viktiga inslag i födan. Under vintern äter mården också på kadaver av hjortdjur samt ägg (från skogs- och sjöfågel), som den hamstrat under sommaren.

Hur rör sig mården?

Mården rör sig i skog av olika typ, även nära bebyggelse. Gärna gammal skog men den genomkorsar också i ungskogar. Däremot undviker den stora öppna områden. På dagen håller den sig stilla i en tillfällig daglega, men under år med stor tillgång på smågnagare verkar den oftare vara i rörelse även dagtid.

Hur lever en mård?

Mården lever av gnagare, ekorre, hare, fågelägg, insekter och bär. ... Mården är skicklig klättrare men föredrar trots det att vistas på marknivå. Mården trivs bäst i varierad, gammal skog där tillgången på föda är stor. Mården undviker öppna ytor och jagar inte på öppna fält, eftersom risken för predation är större där.

Är mården fridlyst?

Mården anses inte hotad i Sverige och jakt är tillåten säsongsvis.

Hur blir man av med en mård?

Man kan köpa och installera kraftigt, minktåligt nät, som mården inte kan gnaga sönder. Minktåligt nät skyddar också mot råttor och möjligen även fladdermöss, så det är en bra investering.

Finns Mård i Småland?

Skicklig klättrare Finns i stora delar av Europa och i Sverige hittar man den i hela landet förutom på Gotland. Mården trivs särskilt bra i gammal skog, där den både får skydd och kan livnära sig av födan som finns i gammal skog.

Är Mården fridlyst?

Mården anses inte hotad i Sverige och jakt är tillåten säsongsvis.

Relaterade inlägg: