Vad botar mässling?

Innehållsförteckning

Vad botar mässling?

Vad botar mässling?

Det finns ett mycket effektivt kombinerat vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund, och vaccinet ingår i allmänna vaccinationsprogrammet sedan 1982.

Är det farligt att få mässling?

Mässling är en av världens mest smittsamma sjukdomar. Viruset kan orsaka allvarlig sjukdom och komplikationer som till exempel lung- och hjärninflammation. Sjukdomen är en av de största dödsorsakerna för små barn i låginkomstländer. I höginkomstländer är dödligheten till följd av mässling -5 000 insjuknade.

Kan man dö av mässling?

Enligt WHO inträffar 95 procent av alla dödsfall i mässling i låginkomstländer, främst i Afrika och Asien. Under 2018 dog uppemot 140 000 människor av mässling vilket är en stor minskning sedan år 2000 då siffran var 651 600 döda.

Var finns mässling?

Globalt drabbas ungefär 20 miljoner människor om året av mässling, främst i utvecklingsländer i Afrika och Asien. Mässling är den med vaccin förebyggbara sjukdom som orsakar mest dödsfall i världen. År 1980 dog 2,6 miljoner människor i sjukdomen; 19 000 personer och 2014 dog 73 000.

Vilka sjukdomar räknar vi till barnsjukdomar?

6 vanliga barnsjukdomar

  • Svinkoppor. Smittsam hudinfektion som orsakas av streptokocker/stafylokocker. ...
  • Vattkoppor. En mycket smittsam virusinfektion med ett ofta intensivt kliande i form av små vätskefyllda blåsor och koppor. ...
  • Mollusker. ...
  • Höstblåsor. ...
  • Överskottskräkningar. ...
  • Kladdiga ögon och ögoninflammation.

Är influensa ett virus eller bakterie?

Influensasjukdomen orsakas av att influensavirus infekterar luftvägarna. Det finns fyra influensavirustyper: A, B, C och D. Influensa A och B, ger upphov till den typiska influensasjukdomen. Influensa C orsakar oftast mycket milda symtom och ingår därför inte i någon ordinarie sjukdomsövervakning.

Hur kan man behandla mässlingen?

Det finns ingen behandling mot mässling, men febernedsättande läkemedel kan göra att det känns lite bättre. Det brukar vara skönt att vila i ett svalt och mörkt rum. Oftast är det skönt att slippa starkt ljus eftersom ögonen kan vara irriterade.

Vilka barnsjukdomar vaccinerar man mot?

Inom barnhälsovård och elevhälsa erbjuds barn och ungdomar vaccinationer som ger skydd mot elva sjukdomar: rotavirusinfektion, difteri, stelkramp, kikhosta, polio, infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ b, allvarlig sjukdom orsakad av pneumokocker, mässling, påssjuka, röda hund och humant papillomvirus (HPV ...

Hur behandlar man mässling?

Det finns ingen behandling mot mässling, men febernedsättande läkemedel kan göra att det känns lite bättre. Det brukar vara skönt att vila i ett svalt och mörkt rum. Oftast är det skönt att slippa starkt ljus eftersom ögonen kan vara irriterade.

Hur vet man om man har mässling?

Du har antikroppar mot mässling om du är immun efter att ha vaccinerat dig eller om du har haft sjukdomen. Det går att kontrollera med ett blodprov, men det finns oftast ingen anledning att göra det. Är du osäker så ges vaccin.

Relaterade inlägg: