Vad kan omvärlden göra för att hjälpa folket i Afghanistan?

Innehållsförteckning

Vad kan omvärlden göra för att hjälpa folket i Afghanistan?

Vad kan omvärlden göra för att hjälpa folket i Afghanistan?

Vi är på plats i nästan hela landet, alla grannländer, har fältarbetare i Afghanistan och samarbetar med lokala frivilligorganisationer. UNHCR stannar kvar så länge människor på flykt behöver vår hjälp. Vi delar ut akut nödhjälp, kämpar för flickors rätt att gå i skolan och kvinnors möjligheter att arbeta.

Vad gör FN för Afghanistan?

FN har ett tjugotal organisationer på plats i Afghanistan som bland annat levererar humanitär hjälp. UNHCR bistår flyktingar, WFP levererar mat och UNFPA stödjer i samarbete med andra organisationer flickor och kvinnor. WHO förhandlar om att leverera 500 ton medicin och begär ytterligare resurser från omvärlden.

Hur hjälper Sverige Afghanistan?

Sedan 2008 har Sverige en diplomatisk närvaro genom en ambassad i Kabul. ... Afghanistan är sedan 2013 det största mottagarlandet för svenskt bistånd. Sverige har gjort ett politiskt åtagande att bidra med 8–8,5 miljarder kronor i utvecklingssamarbete under 2015–2024.

Vilka är de största problemen i Afghanistan idag?

Torka, jorderosion, och brist på rent dricksvatten är ett stort problem för befolkningen och det är glest med skog i landet. Trots det har Afghanistan fördelaktiga naturförhållanden.

På vilket sätt kan brott mot de mänskliga rättigheterna knytas till händelserna i Afghanistan?

I rapporten listas en mängd kränkningar av de mänskliga rättigheterna, bland annat avsiktligt dödande av civila och soldater som har överlämnat sig och blockad av förnödenheter som sänts till Panjshirdalen. ... Detta utgör ett brott mot internationell rätt.

Hur påverkas Sverige av Afghanistan?

Situationen i Afghanistan är ännu en knapp vecka efter talibanernas maktövertagande oklar. ... – Vi välkomnar att Sveriges regering utesluter bistånd via talibanerna men i möjligaste mån fortsätter att finansiera skolgång för flickor och mödravård för kvinnor.

Varför agerar inte FN i Afghanistan?

I Kabul har enskilda biståndsorganisationer tvingats lämna staden sedan Taliban ställt orimliga krav på flyttning av organisationernas kontor. FN har reducerat allt bistånd i Kabul till att omfatta enbart livsuppehållande insatser. Talibans agerande har medfört svåra umbäranden för befolkningen i Kabul.

Relaterade inlägg: