Vilken funktion har staten?
Vilken funktion har staten?
Med staten menas här den svenska riksdagen, regeringen och myndigheterna. Den svenska staten kan sägas bestå av en rad olika personer och instanser (enheter). En grundläggande indelning ser ut så här: statschef, riksdag, regering och domstolar.
Hur kan staten styra kommunens verksamhet?
Kommunerna styrs genom direktvalda politiska församlingar, så kallade kommunfullmäktige. Dessutom finns det politiska uppdrag inom kommunstyrelser, i olika nämnder och utskott. Det finns drygt 38 000 förtroendevalda i landets 290 kommuner.
Vad gör landsting och regioner?
Regionerna ansvarar för uppgifter som är gemensamma för stora geografiska områden och som ofta kräver stora ekonomiska resurser. Till exempel hälso- och sjukvården, kultur, kollektivtrafik och att stärka regionernas tillväxt och utveckling.
Vad gör en myndighet?
Myndigheterna ska se till att de lagar som riksdag och regering har beslutat om blir verklighet. Energimyndigheten, Migrationsverket, Polisen, Rymdstyrelsen och Skatteverket är några exempel på statliga myndigheter. Varje år beslutar regeringen om regleringsbrev för myndigheterna.
Hur kan staten styra över kommunerna och landstingen?
Staten beslutar om lagar och förordningar som styr vad regioner och kommuner ska göra. ... Regionerna ansvarar för gemensamma uppgifter inom regionen, med tyngdpunkt på hälso- och sjukvård och regional utveckling.
Hur styr regeringen kommuner?
När staten vill styra kommunsektorn gör den ofta det genom de statliga myndigheterna. ... Det är regeringen som bestämmer ramarna för hur myndigheterna styr kommunsektorn och vilka uppgifter som myndigheterna har, genom bemyndiganden, instruktioner och regleringsbrev.