Vad är TRAK för prov?

Innehållsförteckning

Vad är TRAK för prov?

Vad är TRAK för prov?

För att se om orsaken till en förhöjd sköldkörtelfunktion är en autoimmun1. sjukdom undersöker man om det finns antikroppar mot TSH-receptorn, en så kallad TRAK analys . Hittar man inte dessa antikroppar är överproduktionen av annan orsak.

Varför får man TRAK?

TRAK analyseras oftast för att fastställa orsaken till överfunktion i sköldkörteln. I samband med avvikande provsvar för de sköldkörtelhormoner som man mäter rutinmässigt, dvs TSH, T4 och ibland T3, kompletteras proverna med analys av TRAK för att ta reda på om den avvikande funktionen orsakas av en autoimmun sjukdom.

Vilka prover tas vid hypotyreos?

Hypotyreos beror oftast på en så kallad autoimmun sjukdom. Det innebär att kroppens immunförsvar påverkar den egna vävnaden, exempelvis sköldkörteln. Om du har höga TSH-värden kan du få lämna ett blodprov som visar om du har antikroppar mot sköldkörtelvävnad. De kallas TPO-antikroppar.

Varför får man hypertyreos?

En orsak till hypertyreos är att immunförsvaret har bildat antikroppar som liknar TSH, det hormon som gör att sköldkörteln tillverkar mer hormon. Hela sköldkörteln reagerar då och börjar tillverka mer hormon.

Vad är Tyreoidea funktion?

Sköldkörteln ligger på framsidan av luftstrupen, under struphuvudet. Sköldkörtelns hormoner heter tyroxin och trijodotyronin. De påverkar nästan alla kroppens funktioner. Den viktigaste funktionen är att reglera ämnesomsättningen, det vill säga hur kroppen omvandlar näring till energi.

Har du hypertyreos?

Vid hypertyreos har du oftast flera av följande symtom: Du svettas och känner dig varm. Du sover dåligt och är ofta mycket trött, både fysiskt och psykiskt. Du har hjärtklappning och hög puls.

Hur ställs diagnosen hypertyreos?

Läkare tittar också på blodprov av TSH och på sköldkörtelhormonerna fritt T3 och fritt T4. Överproduktion av sköldkörtelhormon leder till att hypofysen känner av att det finns för mycket hormon och producerar därmed mindre av TSH. Lågt TSH och högt fritt T4 och/eller fritt T3 bekräftar diagnosen.

Relaterade inlägg: