Vilka har rätt till etablering?

Innehållsförteckning

Vilka har rätt till etablering?

Vilka har rätt till etablering?

Du kan delta i etableringsprogrammet om du har fyllt 20 men inte 65 år och nyligen har fått uppehållstillstånd som flykting, skyddsbehövande eller anhörig. Arbetsförmedlingen hjälper dig att få en plats i ett program.

Vad är Etableringsuppdraget?

Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag är till för att flyktinginvandrare som nyligen fått uppehållstillstånd ska få hjälp att komma in på arbetsmarknaden och i samhällslivet.

Vem har rätt till Etableringsersättning?

För att få etableringsersättning ska den nyanlända vara mellan 20 och 65 år och ha uppehållstillstånd som flykting, kvotflykting eller skyddsbehövande. Därför kan alltså inte asylsökande eller andra invandrare få etableringsersättning. Etableringsersättningen betalas ut av Försäkringskassan.

Vad menas med etableringsersättning?

Etableringsersättning är pengar som du kan få från Försäkringskassan när du deltar i etableringsprogrammet. Du kan även ha rätt till andra ersättningar.

Vad är Etableringsinsatser?

Etableringsinsatserna ska stödja nyanlända att så snabbt som möjligt komma in i arbets- och samhällslivet. Svenska för invandrare (sfi) är en obligatorisk del av etableringsplanen och en viktig insats för att ge grundläggande kunskaper i svenska.

Relaterade inlägg: