Vad kan man göra åt hormonell migrän?

Innehållsförteckning

Vad kan man göra åt hormonell migrän?

Vad kan man göra åt hormonell migrän?

1-2 långtidsverkande triptaner varje dag under den förväntade huvudvärksperioden. Börja helst en eller två dagar före menstruationens första dag. Östrogenplåster eller 1,5 mg östrogen-gel (Divigel) i sju dagar från och med två dagar före beräknad menstruation.

Kan man få huvudvärk av mens?

De flesta kvinnor som har migrän märker att attackerna ofta kommer i samband med mens. Man brukar tala om mensrelaterad migrän när anfallen normalt uppträder från tre dagar före till fem dagar efter mensens början.

Vad är orsaken till migrän?

Vad beror migrän på?

  • Stress. Stress är den vanligaste orsaken till ett migränanfall. ...
  • Hormonförändringar. Det finns ett samband mellan migrän och hormonförändringar. ...
  • Mat och dryck. Viss mat och dryck kan utlösa migrän hos en del personer. ...
  • Fysisk ansträngning, sömnbrist, temperatur.

Kan man ta p-piller om man har migrän?

Kombinerade p-piller passar inte kvinnor som lider av migrän med aura och inte heller kvinnor som har förhöjd risk för blodproppar i vener eller som har haft en blodpropp i en ven. Minipiller passar kvinnor som inte kan använda östrogen.

Kan man få huvudvärk av att sluta med p-piller?

En månad efter att du slutat att äta pillren är problemen borta. ”Humörförändringar, nedstämdhet, minskad sexuell lust, huvudvärk, illamående, akne, bröstspänningar, oregelbundna eller uteblivna menstruationer och viktökning”.

Kan man få huvudvärk i början av graviditeten?

Merparten av all huvudvärk under graviditet är godartad och handlar till 90 procent om vanlig migrän eller spänningshuvudvärk. Men i sällsynta fall kan graviditet leda till en ökad risk för huvudvärk som orsakas av allvarliga, underliggande tillstånd.

Vad ska man göra när man har migrän?

Acetylsalicylsyra hjälper ofta bra, särskilt i kombination med koffein. Ibuprofen och naproxen fungerar också bra. De är särskilt lämpliga om du får migrän i samband med mens eftersom de också lindrar mensvärk. Ta smärtstillande läkemedel så tidigt som möjligt, vid första tecknen på att ett migränanfall är på gång.

Kan man jobba med migrän?

– Efter ett migränanfall är det bra att kunna få arbetsuppgifter som inte kräver lika stor koncentration och noggrannhet som annars. Kanske kan man få stå och kopiera papper i lugn och ro eller arkivera. Det kan vara olika från gång till gång vad som funkar, därför är det viktigt med lyhördhet från arbetsgivarens sida.

Relaterade inlägg: