Vad hade man på sig på bronsåldern?

Innehållsförteckning

Vad hade man på sig på bronsåldern?

Vad hade man på sig på bronsåldern?

Kläderna under bronsåldern var inte djurhudar man bara svepte omkring sig, man hade både byxor, skjortor, klänningar, blusar och tröjor som vävdes på stående vävstolar. Materialen till kläderna var förutom väl arbetat skinn också ull och lin som man vävt.

Vad hade man för kläder under bronsåldern?

Högsta mode bland rikare människor under bronsåldern var att pryda sina kläder med glänsande bronsattiraljer. Både män och kvinnor bar smycken och vapen i sina dräkter. Vissa spännen var lika hos kvinnor och män. Ett sådant var det så kallade glasögonspännet som användes för att hålla ihop blusar, tunikor och mantlar.

Hur begravde man folk på bronsåldern?

Under tidig bronsålder och mellersta bronsåldern begravdes den döde vanligtvis obränd i en grävd grop utan markering, vad som benämns flatmarksbegravningar. eller i en hög eller röse av olika dimensioner. ... Den döde brändes på bål och de brända benen begravdes i en grop (bengrop) eller i en urna (urnegrav).

Hur såg kläderna ut på järnåldern?

Kläderna var ofta tillverkade av grova tyger, men hade starka, klara färger. Ylle och linne verkar ha varit de vanligaste materialen. Tröjor var ofta dekorerade med vävda eller flätade band, och kappor prydda med päls. Den som var välbärgad var förstås finare klädd än den enkle bonden.

Vad hade man på sig på medeltiden?

Männen använde yllebyxor och linneskjorta. Barnen hade oftast enkla koltar av linne eller ylle. Gifta kvinnor bar ett dok över huvudet. Kläderna tillverkade de själva och för att färga dem i olika färger använde de löv, växter och rötter.

Relaterade inlägg: