Vilken funktion har Tjäderspelet?

Innehållsförteckning

Vilken funktion har Tjäderspelet?

Vilken funktion har Tjäderspelet?

Tjädern tillhör de svenska fåglar som har ett lekbeteende vid parningen (de andra är orren, brushanen och dubbelbeckasinen). Det innebär att flera tuppar samlas på en given plats för att uppföra ett rituellt spel och vinna hönornas gunst.

Kan en tjäder flyga?

Dessa lever mest av insekter. De är i stånd att flyga redan efter två till tre veckor. Under eftersommaren och hösten lever tjädern i stor utsträckning av blåbär, kråkbär och aspblad.

När är det Tjäderspel?

April är parningstid för tjädern och tjäderspelen utspelas punktligt år efter år. Den som klarar av att ligga tyst i skogen en hel natt kan få vara med och bevittna tupparnas kamp och hönornas uppvaktande av stortuppen. Redan i mars börjar tupparna närma sig spelplatserna och i mitten av april är spelen igång.

Hur länge ruvar tjäder?

Tjäderhönan lägger 6-9 ägg, vilka ruvas under 26-28 dygn.

Har tjäder?

Kännetecken. Tjädern är stor och dess uppflog ger ett mycket ljudligt vingbuller. Tupp och höna skiljer sig tydligt åt i utseende. Tuppen är övervägande svart, men har ett blågrönt skimrande bröst, vita teckningar på vingknoge och vingar, samt en rött fält längs ögats överkant.

Hur länge spelar tjädern?

Spelet börjar i mörker och håller på i ungefär sex timmar, men det är inte i gång hela tiden. Håll dig i gömslet även om spelet varit inaktivt under en tid, tupparna är troligen kvar och spelet kan dra igång igen. Har du tur spelar tupparna också efter gryningen när solen börjar leta sig in mellan träden.

Kan en orre flyga?

Mindre bullrig i uppflog och flyger sällan långt. Förekommer främst i skog med mycket bärris.

Får tjäder med orre?

Korsning mellan orre och tjäder En rackelhane eller rackelhöna är en korsning mellan en orrtupp och en tjäderhöna. ”Rackel” är ett föråldrat svenskt ord för att grymta, harkla sig eller rossla och refererar till fågelns karakteristiska grymtande, rapande, rosslande läte.

Hur många år blir en tjäder?

– Man ska inte hålla på och städa i skogen. Det viktigaste för tjädern är fältskiktet – att det finns mossor, bärris och gömställen. Det är viktigare än hur gammal skogen är – om den är 100 år, 60 år eller 20 år.

När får tjädern ungar?

Lägger 6–8 ägg i april-maj. Endast honan ruvar, ruvningstid 24–29 dygn. Ungarna kan flyga behjälpligt efter 24–29 dygn.

Relaterade inlägg: