Får man öppna utdrag ur belastningsregistret?

Innehållsförteckning

Får man öppna utdrag ur belastningsregistret?

Får man öppna utdrag ur belastningsregistret?

Mycket som rör belastningsregister regleras i lag (1998:620) om belastningsregister. Det stämmer som står på polisens hemsida att du har rätt att själv ta del av det som står i registret genom att till exempel öppna brevet innehållande utdraget när det kommer hem till dig.

Vem har rätt att begära utdrag ur belastningsregistret?

Som utgångspunkt är det endast den enskilde själv och några nämnda myndigheter, som kan begära utdrag ur ett belastningsregister. ... Även vissa arbetsgivare inom vården har rätt att ta del av uppgifterna (6, 9 och 10 §§ lagen om belastningsregister).

Vilka brott syns i registerutdrag?

De brott som syns i ett begränsat utdrag ur belastningsregistret är samtliga sexualbrott och barnpornografibrott samt även uppgifter om mord, dråp, grov misshandel, människorov, människohandel, grovt rån och olaga tvång.

Hur länge står man i polisens register?

Den längsta tid en uppgift finns kvar i belastningsregistret är 20 år, med undantag för att fängelsedomar gallras senast 20 år efter frigivning och överlämnade till rättspsykiatrisk vård gallras senast 20 år efter utskrivningen (18§ och 17§).

Hur länge gäller utdrag ur belastningsregistret?

Det här gäller för utdraget Utdraget är giltigt 1 år. Du ska behålla originalet själv. Arbetsgivaren får enbart göra en notering om att du visat utdraget.

Hur får man ut sitt brottsregister?

Hur går jag tillväga för att kolla upp brottsregistret? Ett brottsregisterutdrag eller utdrag från belastningsregistret som det också kallas kan beställas direkt från polisen. Det krävs dock att det görs av den person det gäller, som måste fylla i en blankett och skicka in till polisen.

Relaterade inlägg: