När hamnar man i Lexbase?

Innehållsförteckning

När hamnar man i Lexbase?

När hamnar man i Lexbase?

Alla som blir åtalade för ett brott, oavsett om de frias eller döms, kan hamnaLexbase. Det finns även många domar på Lexbase som inte handlar om något brott överhuvudtaget utan kan röra sig om till exempel en tvist mellan två privatpersoner.

Vilka syns på Lexbase?

Dokumenten innehåller samtliga uppgifter som myndigheterna registrerat om personen eller företaget; i ett brottmål t. ex. vilken typ av brott det rör sig om, var brottet utfördes, straffet, adresser samt vilka försvarare och åklagare som varit engagerade i det aktuella ärendet.

Vad menas med förekommande i Lexbase?

När ditt namn finns med i Lexbase "register" innebär du är omnämnd i en offentlig handling. Lexbase ska inte likställas med belastningsregistret. Att formuläret är utformat på ett visst sätt vilseleder inte köparen eftersom det är ett standardformulär som domstolar använder.

Hur länge ska man vara i belastningsregistret för snatteri?

Snatteri brukar resultera i penningböter. Om personen döms för brottet och får böter kommer det att finnas i belastningsregistret i fem år(17 § p. 9 i lagen om belastningsregister).

Hur kan Lexbase vara lagligt?

Hemsidor som Lexbase och Mr. Koll har ett s.k. utgivningsbevis. Hemsidor som har ett utgivningsbevis har ett grundlagsskydd som medför att de får publicera personuppgifter så länge de inte begår yttrandefrihetsbrott (1 kap. 5 § yttrandefrihetsgrundlagen).

Hur länge syns domar på Mrkoll?

En domstolshandling som avser ett brott med som strängast fängelse i högst 2 år i straffskalan gallras efter att 5 år har passerat. Brottmål som kan leda till strängare straff än 2 års fängelse gallras efter 20 år. Brottmål med livstids fängelse gallras inte. Tvistemål grallras efter 20 år.

Hur länge är en dom offentlig?

Den längsta tid en uppgift finns kvar i belastningsregistret är 20 år, med undantag för att fängelsedomar gallras senast 20 år efter frigivning och överlämnade till rättspsykiatrisk vård gallras senast 20 år efter utskrivningen (18§ och 17§).

Relaterade inlägg: