Vad är typiskt för litteraturen under upplysningen?

Innehållsförteckning

Vad är typiskt för litteraturen under upplysningen?

Vad är typiskt för litteraturen under upplysningen?

Under upplysningen blev fler människor läskunniga och den politiska medvetenheten ökade. Författare såsom Wollstonecraft, Voltaire och Rousseau skrev politiskt laddade texter som kritiserade religionen, hur folk levde och samhällets styrelseskick.

Hur påverkade litteraturen samhället under upplysningen?

Och de ifrågasätter enväldet och förordar religionsfrihet, yttrandefrihet och tryckfrihet. Upplysningens viktigaste idé var tron på människans förnuft. "Alla människor är kapabla att tänka själva", menade man.

Hur påverkades vanliga människor av upplysningen?

Upplysningens idéer innehöll en positiv framtidstro och en tro på att människan var god och förnuftig av naturen. En ny idé var nu att människan kunde beskrivas som en produkt av sin miljö – om samhället kan ändras så kan också människan förändra sig.

Vilka orättvisor skrev kvinnor om under upplysningen?

Kvinnorna skrev om att de tyckte att det var orättvist att de inte fick rösta, de blev bortgifta när det var ganska unga. Det fick inte välja vem det ville gifta sig med. Ifall männen var otrogna mot dem, så fick de inte skilja sig som man får idag.

Vad har upplysningen gett oss idag?

En positiv tro på människan och framtiden Upplysningens idéer innehöll en positiv framtidstro och en tro på att människan var god och förnuftig av naturen. En ny idé var nu att människan kunde beskrivas som en produkt av sin miljö – om samhället kan ändras så kan också människan förändra sig.

Relaterade inlägg: