Vad kan man göra åt allergi?
Vad kan man göra åt allergi?
Här är exempel på läkemedel som ofta används vid pollenallergi:
- Tabletter med antihistamin (receptfritt)
- Nässpray med kortison. Hjälper framförallt mot nästäppa och rinnsnuva (receptfritt)
- Ögondroppar med antihistamin. Hjälper mot besvär i ögonen (receptfritt)
- Kortisontabletter (mot svåra besvär, endast på recept)
Varför reagerar kroppen på pollen?
Vid pollenallergi reagerar kroppens immunförsvar mot allergen som finns i luften under pollensäsongen. Då bildas antikroppar som placerar sig på näsans, luftrörens och ögonens slemhinnor och du får en allergisk reaktion. Det finns ett tydlig samband mellan pollenallergi, astma och även atopiskt eksem.
Hur funkar pollen?
Pollen är blomväxter och barrträds ena befruktningsorgan. För att en pollinering (förökning) ska ske behöver pollen, som innehåller fröväxternas hanliga könsceller, oftast ta sig till en annan växt. Detta kallas för korspollinering. Det finns även en typ av pollinering som kallas för självpollinering.
Kan man bli av med allergi?
Behandling med allergen immunterapi Du som har svåra besvär av din allergi kan få allergen immunterapi. Oftast får du behandling med sprutor under några år. Behandlingen gör att du blir mindre känslig mot det allergiframkallande ämnet.
Hur slippa allergi?
Behandling vid allergi Både pollen och insekter är svåra att undvika helt och hållet. Enstaka livsmedel går oftast att undvika, men ibland sker misstag som gör att du kan få i dig ändå. Milda besvär kan lindras med receptfria läkemedel, till exempel allergitabletter eller nässpray med kortison.
Vad händer om man är allergisk mot pollen?
Pollenallergi ger besvär som röda och kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva. Hur svåra besvär du får beror på hur känslig du är och hur mycket och vilka typer av pollen som finns i luften. Pollenhalterna i luften varierar från dag till dag, men även mellan olika år.
Hur påverkas man av allergi?
Allmänt om allergier När kroppen utsätts för ett så kallat allergen frigörs histamin i slemhinnorna. Då vidgas blodkärlen och slemhinnan svullnar vilket påverkar exempelvis hud och luftvägar – oftast drabbas näsa och ögon, men reaktionen kan även leda till nässelutslag och astma.
Kan man testa sig för pollen?
Oftast behöver du inte göra ett allergitest för att veta vad som har orsakat besvären. För att vara säker kan man ibland ändå få göra ett test. Vilken typ som används beror på vad läkaren vill undersöka. Det kan vara ett blodprov eller en pricktest.