Vad hade barnen på sig på vikingatiden?

Innehållsförteckning

Vad hade barnen på sig på vikingatiden?

Vad hade barnen på sig på vikingatiden?

Birkaflickan är ett exempel på hur man kunde utrusta barnens gravar med de vuxnas föremål. Hennes spänne, pärlor och nålbehållare kunde lika gärna ha burits av en vuxen kvinna. Samma mönster går igen i de små pojkarnas gravar, ibland finner man här de vuxna männens saker.

Vad gjorde männen under vikingatiden?

Men att bo på gården och sköta jorden och djuren var det vanliga för vikingatida män och kvinnor. ... Männen skulle plöja åkrarna. De skulle föra familjens talan på tinget, som var den lokala lagförsamlingen av bygdens fria män. Män skulle sköta om tvister, handel och stridigheter.

Hur levde dom på vikingatiden?

Under vikingatiden bodde en familj på ungefär 6-10 personer i varje hus. Man försörjde sig som hantverkare eller levde på handelsverksamhet. Husen bestod för det mest av ett stort rum där man både levde och sov så och ett rum som användes som verkstad eller förråd.

När blev man giftasvuxen under vikingatiden?

I de övre tonåren, runt tjugoårsåldern, blev man giftasvuxen och valde en partner för livet. Skilsmässa förekom i stort sett aldrig. Däremot kunde mannen ta olika bihustrur.

Vad betyder vikingatiden i Skandinavien?

  • De människor som levde i Skandinavien (Sverige, Norge och Danmark) för ungefär 1000 år sedan kallas för vikingar. Tidsperioden kallas för vikingatiden. Ordet ”viking” tror man betyder ”från viken”. Alltså någon som bodde nära en vik eller vatten.

När var Gotland under vikingatiden?

  • Gotland under vikingatiden. Vikingatiden, en del av yngre järnåldern, är ett relativt kort avsnitt i den nordiska historien. Perioden 850-1050 e.Kr (kanske 7 nuförtin) brukar användas i skolböcker, men bara som en övergripande ungefärlighet. Här skall vi försöka redogöra för vad Gotland hade för sig under vikingatiden.

Vilken period inom svensk historieskrivning brukar kallas för vikingatiden?

  • Därmed inleddes en period som inom svensk historieskrivning brukar kallas för vikingatiden, ca 800-1050 e.Kr.

Relaterade inlägg: