Vilka effekter har antikolinergika?

Innehållsförteckning

Vilka effekter har antikolinergika?

Vilka effekter har antikolinergika?

Antikolinergika har även effekter på CNS (förvirring, hallucinos, delirium, koma) men dessa effekter är mer oförutsägbara. Initialt (en timme efter peroral dos): Törst och torra slemhinnor. Torr, varm och rödflammig hud. Dilaterade, ofta ljusstela pupiller.

Vad gör Muskarina agonister?

Preparat som binds till och aktiverar kolinerga receptorer (muskarinreceptorer). Muskarinstimulerare används mest för att öka spänningen i den glatta muskulaturen, särskilt i mag-tarmkanalen, urinblåsan och ögat. De kan även användas för att sänka hjärtfrekvensen.

Var finns Muskarina receptorer?

Det finns flera klasser av muskarinreceptorer: Muskarin M1-receptor: Finns i hjärnan (hippocampus, hjärnbarken, perifera ganglierna) och påverkar icke-viljestyrda kroppsfunktioner, minne och inlärning. Muskarin M2-receptor: Finns i hjärnan, hjärtat och glatt muskulatur.

Vad menas med en Transmittorsubstans agonister och antagonister?

Vad menas med en transmittorsubstans agonister och antagonister? Ett ämne som binds till en viss receptor och har samma effekt som den naturliga transmittorsubstansen kallas agonist. En antagonist binder sig också till receptorn men utan att aktivera den.

Hur fungerar det parasympatiska nervsystemet?

Det parasympatiska systemet bygger upp vår kropp och motverkar effekterna av det sympatiska nervsystemet. Det behövs när vi ska varva ner och återhämta oss.

Relaterade inlägg: