Vad gör bihanget?

Innehållsförteckning

Vad gör bihanget?

Vad gör bihanget?

Maskformiga bihanget, blindtarmsbihanget, latin appendix vermiformis (av vermis, "mask"), är ett fingerliknande utskott från blindtarmen. Tidigare har man trott att bihanget saknade funktion, men enligt hypoteser kan det spela en roll vid upprättandet av en normal tarmflora.

Vilket syfte har blindtarmen?

Blindtarmen har rykte om sig att vara mer eller mindre onödig, men den spelar faktiskt en stor roll i vårt immunförsvar genom att reglera uppsättningen av våra tarmbakterier och kan alltså även spela en roll för uppkomsten av Parkinsons sjukdom.

Hur behandlar man appendicit?

Blindtarmsinflammation behandlas oftast genom att blindtarmsbihanget opereras bort. Du opereras oftast några timmar efter att läkaren har konstaterat att du har blindtarmsinflammation. De flesta som opereras har haft symtom i mindre än två dygn. Brusten blindtarm behöver behandlas snabbt.

Hur stor är en blindtarm?

Blindtarmen är ett bihang till tjocktarmen som ibland blir inflammerad. Den är inte större än ditt lillfinger, men kan ändå orsaka intensiv smärta. En av tio personer i Sverige får blindtarmsinflammation, eller appendicit som det heter på läkarspråk. Det är vanligast i åldrarna 10-30 år, men alla kan drabbas.

Vad är blindtarmen för något och var sitter den?

Blindtarmen används i dagligt tal som namn på ett litet bihang som sitter på första delen av tjocktarmen. Bihanget är som en fingerformad ficka som sitter på tjocktarmen, långt ner på den nedre högra sidan av buken under naveln. Egentligen är blindtarmen namnet på den del av tjocktarmen (cecum) som bihanget sitter på.

Hur vanligt är appendicit?

Appendicit är den viktigaste differentialdiagnosen vid akut smärta i nedre delen av buken. Under sin livstid kommer ca 7 % att drabbas. Högsta incidensen är mellan 10 och 25 års ålder, men alla åldrar kan drabbas.

Vad är perforerad appendicit?

Perforerad kallar appendix när det finns ett hål in till lumen (inte åstadkommit av själva operationen) av appendix. Detta är en kliniskt viktig uppgift. Observera att perforation kan uppträda både vid flegmonös och gangrenös appendicit.

Relaterade inlägg: