Vad har arkivlagen för syfte?

Innehållsförteckning

Vad har arkivlagen för syfte?

Vad har arkivlagen för syfte?

Arkivlagen säger att alla myndigheters arkiv skall bevaras, hållas ordnade och vårdas så att de tillgodoser: rätten för medborgarna att ta del av allmänna handlingar, behovet av information för rättskipningen och förvaltningen, och. forskningens behov.

När får allmänna handlingar gallras?

Arkivlagstiftningens huvudregel är förvisso att allmänna handlingar ska bevaras, men den medger ändå att information får gallras under förutsättning att den inte längre behövs för att tillgodose arkivlagens (1990:782) bevarandeändamål avseende rätten att ta del av allmänna handlingar och behovet av information för ...

Vem bestämmer om arkiv i kommunen?

Enligt arkivlagen får fullmäktige meddela föreskrifter om arkivvården i kommunen (16 § AL). Vad arkivvård innebär definieras särskilt i arkivlagen (4–6 §§ AL). ... Enligt arkivlagen är det ett beslut som varje myndighet, d.v.s. kommunal nämnd, har rätt att på egen hand fatta i överens- kommelse med arkivmyndigheten.

Vad finns hos Riksarkivet?

Riksarkivet, det vill säga Marieberg/Arninge, Krigsarkivet och landsarkiven, rymmer 75 mil handlingar. Här finns allt från brev, undertecknade av Gustav Vasa, till bouppteckningar efter privatpersoner i modern tid. Det finns både offentliga, statliga arkiv och privata, enskilda.

Varför behövs offentlighetsprincipen?

Principen finns till för att upprätthålla ett fritt och allsidigt meningsutbyte och för att det ska vara möjligt för enskilda att granska det offentligas verksamhet.

Vad innebär Arkivvården?

Varje myndighet ska svara för vården av sitt arkiv, om inte en arkivmyndighet har övertagit detta ansvar. I arkivvården ingår att myndigheten skall: ... avgränsa arkivet genom att fastställa vilka handlingar som skall vara arkivhandlingar, och. verkställa föreskriven gallring i arkivet.

Vad menas med Arkivvård?

Enligt lag ska myndigheter och kommunala bolag ansvara för vården av sitt arkiv. Det innebär att säkerställa att ordningen i arkivet upprätthålls och att innehållet i arkivet beskrivs och förtecknas så allmänheten lätt kan ta del av de allmänna handlingarna. Stadsarkivet bistår genom tillsyn och rådgivning.

Hur länge ska allmänna handlingar sparas?

Skyldigheten att spara allmänna handlingar Det finns ingen lagstadgad tidsangivelse för hur länge myndigheten måste spara allmänna handlingar. Enligt arkivlagen svarar varje myndighet för sin arkivvård. Det är alltså myndighetens egna arkiveringshandlingsplan som reglerar hur länge handlingen måste sparas.

Vad är Gallringsbeslut?

När den är antagen av myndigheten gäller den som gallringsbeslut. Det innebär att handlingar fortlöpande ska gallras (förstöras) i enlighet med de gallringsfrister som beslutats fram till dess att en ny plan fastställts. ... Vilken instans som ska besluta om gallring framgår av arkivreglementet.

Relaterade inlägg: