Vad är nationalekonomiskt perspektiv?

Innehållsförteckning

Vad är nationalekonomiskt perspektiv?

Vad är nationalekonomiskt perspektiv?

Nationalekonomi brukar delas upp i två olika perspektiv, det makroekonomiska- och mikroekonomiska perspektivet. Inom makroekonomi försöker man ha en mer övergripande blick över ekonomin som helhet och den ekonomiska utvecklingen där man till exempel studerar arbetslöshet, räntor och inflation.

Varför nationalekonomi?

Varför är nationalekonomi viktigt att lära ut? – En grundläggande förståelse för ekonomiska teorier och samband gör att många saker blir begripliga. Som att ekonomi inte handlar så mycket om pengar utan om resursfördelning. Att det är handel som ger välstånd, inte export.

Vad är typiskt för Keynesianismen?

En typ av ekonomisk politik som syftar till att styra ekonomin bort från stora konjunktursvängningar. Detta genom att stimulera i lågkonjunktur och bromsa i högkonjunktur.

Vad är mikro ekonomi?

Mikroekonomi beskriver hur marknadsmekanismen fungerar för att allokera resurser till produktion av olika varor och tjänster. Först studeras de faktorer som bestämmer efterfrågan och utbud på en marknad och hur dessa leder fram till en jämvikt på marknaden.

Är nationalekonomi en bra utbildning?

Detta är några av de frågor som besvaras i en undersökning bland alumner i nationalekonomi som genomfördes våren 2015. Resultatet visar att arbetsmarknaden för nationalekonomer är god och att utbildningen leder till kvalificerade yrken i såväl privat som offentlig sektor.

Hur mycket tjänar nationalekonom?

Lönespridningen för nationalekonomer är stor. Medianlönen 2015 var 34 800 kronor.

Relaterade inlägg: