Vad exporterar Armenien?

Innehållsförteckning

Vad exporterar Armenien?

Vad exporterar Armenien?

Armenien är fortfarande till stor del ett jordbruksland, även om regeringen satsar på utbyggnad av tjänstesektorn. Industrin som under Sovjettiden (1920–1991) var inställd på militär produktion har omvandlats, och idag är diamanter och metaller de viktigaste exportprodukterna.

I vilken världsdel ligger Armenien?

Asia Armenia/Continent I söder har Armenien även en gräns till den autonoma republiken Nachitjevan, en exklav till Azerbajdzjan. Huvudstad är Jerevan. Geografiskt ligger Armenien, liksom grannlandet Georgien, i Asien.

Vad är Armenien känd för?

Armenien är känt för sina åttkantiga kyrkor och det finns fortfarande kyrkor bevarade från 400-talet. ... Flera kyrkor och kloster står med på Unescos världsarvslista. En del av den klassiska sidenvägen går över det 2 410 meter höga Selim-passet och ner mot landets största sjö Sevan.

Vad ligger Armenia?

Armenien är ett bergsland i södra Kaukasus med en urgammal kristen kultur. Landet ligger inklämt mellan de muslimska grannarna Turkiet och Azerbajdzjan och har mycket ansträngda relationer till båda dessa länder.

Hur många kurder bor i Armenien?

Kurder
Ursprungsländer:
Armenien70 000
Georgien50 000
Turkmenistan40 000
Tyskland7 000

Hur stort är Armenien?

29 743 km² Armenia/Area

I vilken världsdel ligger Georgien?

Europa Asien Georgia/Continent Georgien ligger i södra Kaukasus där Europa möter Asien. Landet har genom historien varit ett utsatt byte för regionens stormakter Persien, Turkiet och Ryssland. I vår tid har Georgien söndrats av separatistiska utbrytningar i republikerna Abchazien och Sydossetien.

I vilken världsdel ligger Azerbaijan?

Europa Asien Azerbaijan/Continent Azerbajdzjan, formellt Republiken Azerbajdzjan, är en republik i sydöstra Kaukasien som geografiskt ligger till största del i Asien men med en liten landremsa i Europa.

Hur är det att bo i Armenien?

Kriminalitet och personlig säkerhet. Armenien är ett förhållandevis säkert land att vistas i som turist, men normal försiktighet bör iakttas. Armenien är ett transitland för narkotikahandel och straffen för narkotikainnehav är stränga.

Vad tror armenier på?

Armenien gör anspråk på att som första land i världen år 301 ha antagit kristendomen som statsreligion. Armeniska apostoliska kyrkan är den äldsta nationella kyrkan i världen.

Vad är den dominerande religionen i Armenien?

  • Den helt dominerande religionen i Armenien är kristendom. Fram till kristnandet var zoroastrismen den dominerande religionen, även polyteistisk hedendom förekom till viss del. Enligt traditionen verkade två av Jesus apostlar, Bartolomeus och Judas Taddeus i Armenien.

Vad är republiken Armenien?

  • Armenien (armeniska: Հայաստան, Hajastan), formellt Republiken Armenien, är en republik i södra Kaukasien i Sydvästasien. Det är en inlandsstat som i norr gränsar till Georgien, i väster till Turkiet, i öster till Azerbajdzjan och i söder till Iran.

Vad är antalet armenier i Sverige?

  • Den exakta siffran för antalet armenier är väldigt omdebatterad men brukar ligga mellan 7 och 9 miljoner. Samma sak gäller antalet armenier i enskilda länder. Länderna med störst armenisk befolkning är dock Armenien, Ryssland, USA, Frankrike, Georgien, Libanon, Iran, Syrien och Argentina. I Sverige bor det cirka 7 000 armenier.

Relaterade inlägg: