Har jag rätt till omplacering?
Har jag rätt till omplacering?
Omplaceringsrätten innebär att arbetsgivaren inom ramen för arbetsledningsrätten har en möjlighet att omplacera en arbetstagare för verksamhetens bästa. Denna rätt föreligger oavsett om ett rehabiliteringsförfarande pågår eller inte.
Vad innebär en omplacering?
En omplacering innebär normalt en mer varaktig förändring av en arbetstagares arbetsuppgifter. Rätten för arbetsgivaren att självständigt besluta om en omplacering är dock inte helt obegränsad. Arbetsgivaren kan inte beordra arbetstagaren till arbetsuppgifter som ligger utanför dennes arbetsskyldighet.
Hur kan man bli omplacerad?
En arbetsgivares rätt att omplacera arbetstagare är en del av denna arbetsledningsrätt. Arbetsgivarens omplaceringsrätt sammanfaller med arbetstagarens arbetsskyldighet. Inom ramen för denna får arbetsgivaren i princip fritt omplacera arbetstagaren.
Vad innebär arbetsskyldighet?
Arbetsskyldigheten omfattar alla arbetsuppgifter som utförs för arbetsgivarens räkning, vilket innebär att arbetsgivaren inte utan arbetstagarens samtycke kan överföra sina skyldigheter enligt anställningsavtalet till annan arbetsgivare.
När kan en omplacering bli aktuell?
En varaktig omplacering kan bli aktuellt om den anställde inte kan återgå till sin ordinarie tjänst. ... Däremot är arbetsgivaren inte skyldig att skapa en ny tjänst utan ska utreda om det finns någon ledig tjänst som den anställde har kompetens och kvalifikationer för.
Får arbetsgivaren flytta din tjänst?
När man skrivit på ett anställningsavtal är man skyldig att utföra det arbete som anställningen avser. Arbetsgivaren får inom ramen för denna arbetsskyldighet leda och organisera arbetet, fördela arbetsuppgifter inom en grupp osv. Däremot får inte arbetsgivaren på egen hand ändra anställningsavtalet.