Vilka texter skrevs under antiken?

Innehållsförteckning

Vilka texter skrevs under antiken?

Vilka texter skrevs under antiken?

Till den grekiska litteraturen från antiken hör epos som Homeros Iliaden och Odysséen, det antika grekiska dramat, lyrik och körlyrik, samt filosofiska och vetenskapliga skrifter. Influenserna till litteraturen kom från hettiterna och Orienten.

Vilken betydelse hade litteraturen för människorna under antiken?

Lyrik omfattade sång och dikt. Begreppet Epik används numera om den mesta berättande litteraturen men under Antiken avsåg man med epiken en speciell, lång, berättande dikt på vers. Människorna under antiken hade en stark gudstro och tron på ödet var allmänt rådande. Man hade många olika gudar med olika funktioner.

Hur spreds litteraturen under antiken?

Skriftsystem spreds och utvecklades i Orienten, Indien och Kina. Den sumeriska litteraturen handlade som regel om praktiska spörsmål - den äldsta bevarade kilskriften är votivgåveinskrifter - men på var sina sätt var den sumeriska och egyptiska litteraturen av religiös karaktär.

Vad betonas under antiken?

Klassisk hebreiska, eller bibelhebreiska, uppstod på 500-talet f.Kr. och använde arameiska alfabetet. Under den epoken tillkom böckerna i Tanach/Gamla testamentet samt dess apokryfer, som utgörs av skapelseberättelser, lagar, lyrik, historieskrivning, vishetslitteratur, och profetior.

Vad är typiskt för antiken?

Den varade från ca 800 f.Kr till ca 500 e.Kr. Epoken kännetecknas av stort kulturellt inflytande från Antikens Grekland och Romarriket. Under antiken formades det klassiska västerländska kulturarvet inom särskilt filosofi, konst, politik, astronomi och matematik.

Vilka var de kändaste diktarna och poeterna under antiken?

Sapfo och Pindaros var två av dessa och därutöver fanns framstående grekiska skaldenamn såsom Alkaios (620–580 f.Kr.), Anakreon (582–485 f.Kr.) och Simonides (556–468 f.Kr.).

Relaterade inlägg: