Vad har benzodiazepiner för effekt?

Innehållsförteckning

Vad har benzodiazepiner för effekt?

Vad har benzodiazepiner för effekt?

Bensodiazepiner stimulerar GABA-receptorer vilka i sin tur har en dämpande effekt på centrala nervsystemet. Lugnande läkemedel och sömnmedel minskar hjärnans aktivitet. De ger minskad oro och gör att man känner sig avslappnad.

Vad finns det för Benzo?

Läkemedel

  • Diazepam (Apozepam, Stesolid, tidigare bl.a. Valium)
  • Oxazepam (Oxascand, Sobril)
  • Lorazepam (Temesta)
  • Alprazolam (Xanor)
  • Klordiazepoxid (Librium)

Vilka droger är Benzo?

Bensodiazepiner. Bensodiazepiner (Benzo) är ett centraldepressivt medel som finns i bl. a. Rohypnol, Stesolid, Sobril m.m. Det är ett samlingsnamn för en viss grupp läkemedel som används som sömnmedel och ångestdämpande medel.

Vad innehåller Stesolid?

Stesolid tillhör en läkemedelsgrupp som kallas för bensodiazepiner. Det verkar genom att förstärka effekten av en dämpande substans (GABA) i hjärnan. Därigenom verkar det spänningslösande, lugnande, muskelavslappnande och kramplösande. Stesolid rektallösning innehåller en lösning av diazepam avsedd att ges i ändtarmen.

Vad innehåller Oxascand?

Oxascand innehåller den aktiva substansen oxazepam och tillhör en grupp läkemedel som kallas bensodiazepiner. Dessa verkar genom att förstärka effekten av en dämpande substans (GABA) i hjärnan. Därigenom verkar Oxascand lugnande, ångestdämpande och muskelavslappnande.

Relaterade inlägg: