Vilka rättigheter är viktiga för barn?

Innehållsförteckning

Vilka rättigheter är viktiga för barn?

Vilka rättigheter är viktiga för barn?

Här är några av de viktigaste:

  • Barnet ska skyddas mot diskriminering. ...
  • Politiker, myndigheter och domstolar ska alltid tänka på barnets bästa i alla beslut.
  • Föräldrar ska uppfostra barnet så att det stämmer överens med barnets ålder och mognad.
  • Barnet har rätt till liv och utveckling.

Varför är det viktigt att känna till barnkonventionen?

Barnkonventionen innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. ... Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn. Alla barn har rätt till liv och utveckling.

Vad gör en barnombudsman?

Barnombudsmannen är en statlig myndighet med uppdrag att företräda barns och ungas rättigheter och intressen utifrån FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen.

Vilka rättigheter har barn hemma?

Du har rätt att gå i skolan, få mat och kläder och den sjukvård du behöver. Du har rätt till fritid så du kan vila, träffa kompisar och vara ledig. Du har rätt till ett privatliv. Ingen får till exempel läsa dina meddelanden eller din dagbok utan din tillåtelse.

För vem gäller barnkonventionen?

1989 röstade FN ja till barnkonventionen. Barnkonventionen innehåller regler om barns rättigheter. De här reglerna gäller alla barn som är under 18 år. Nästan alla världens länder har skrivit under barnkonventionen.

Hur arbetar vi med barnkonventionen?

Barnkonventionen består av regler som säger att alla barn har samma rättigheter var de än befinner sig på jorden. När vuxna gör något som berör barn, ska de vuxna tänka efter vad som är bäst för det enskilda barnet. Nästan alla länder i hela världen har sagt att de ska följa barnkonventionen.

Relaterade inlägg: