Vilka utsläpp har biogas?

Innehållsförteckning

Vilka utsläpp har biogas?

Vilka utsläpp har biogas?

Biogas och miljöpåverkan Vid förbränning bildas alltid koldioxid och andra miljöskadliga ämnen. Biogas är förnybart och ger inte nettoutsläpp av koldioxid vid förbränning. Det beror på att den biomassa som används för att framställa biogasen nyskapas relativt snabbt.

Hur mycket utsläpp ger biogas?

Växthusgasutsläpp för biogas och fordonsgas Jämfört med fossilt drivmedel: 94,1 g CO2-ekv/MJ. Källa: Energimyndigheten, Drivmedel 2019.

Hur ser biogas ut?

Snabb fakta om biogas Biogas består av metan, CH4, (40-80%) och koldioxid samt små mängder vatten och andra föreningar. Biogas framställs genom rötning av organiskt material som matavfall, slam från reningsverk eller annan biomassa. Det kan också framställas genom förgasning av exempelvis skogsbiomassa.

Hur mycket koldioxid släpper en gasbil ut?

Hur mycket minskar koldioxidutsläppen med biogas? När du kör på gas istället för bensin och diesel släpper du ut väsentligt mindre koldioxid, framför allt om du kör på biogas. En bil som kör på bensin släpper ut i snitt ca 200 g koldioxid per km, en gasbil släpper ut 95-85% mindre.

Vad är biogas gjord av?

Biogas består av metan, CH4, (40-80%) och koldioxid samt små mängder vatten och andra föreningar. Biogas framställs genom rötning av organiskt material som matavfall, slam från reningsverk eller annan biomassa.

Hur mycket drar en gas bil?

Enligt Volkswagens egna beräkningar blir det något dyrare att köra en gasbil – skillnaden till en dieselbil hamnar på lite mindre än 500 kr/år vid en årlig körsträcka på 2 000 mil och ett gaspris på 16,31 kr/kg. I oktober låg dock gaspriset betydligt högre, över 17 kr/kg. Passaten drar 4,3 kg gas på tio mil.

Är det bra med gasbil?

Det långa svaret: Att köra en gasbil är väsentligt bättre för miljön än att köra med fossila drivmedel som bensin och diesel. Men se till att köra på så mycket biogas som möjligt, för tankar du enbart biogas kan du nämligen minska koldioxidutsläppen med upp till 95 procent!

Relaterade inlägg: