Hur har Boko Haram påverkat Nigeria?

Innehållsförteckning

Hur har Boko Haram påverkat Nigeria?

Hur har Boko Haram påverkat Nigeria?

Sedan 2011 har den islamistiska terrorgruppen Boko Haram härjat i nordöstra Nigeria och i grannländerna kring Tchadsjön. Fler än 17,4 miljoner människor är på något sätt påverkade av terrorgruppen. ... I Nigeria, Tchad, Niger och Kamerun är fler än 2,3 miljoner människor på flykt undan terrorgruppen Boko Haram.

Hur många medlemmar har Boko Haram?

Enligt den nigerianska armén har omkring 6 000 medlemmar under de senaste veckorna hoppat av terrorgruppen Boko Haram och överlämnat sig själva till myndigheterna i Nigeria.

Vad vill Boko Haram uppnå?

Boko Harams ideologi Organisationen har som mål att upprätta en ren islamsk stat som styrs efter Sharia, först och främst i Nigerias norra distrikt. Gruppens strategi är att bruka extremt brutalt våld mot allt som inte överensstämmer med deras ideologi, det vill säga en radikal salafistisk islam.

Vad har gjorts för att stoppa Boko Haram?

Civila miliser Den inledningsvis hårdföra och ineffektiva reaktionen ledde till att befolkningen inte kunde räkna med militärens skydd. För att försvara sina byar skapades då lokala beväpnade miliser. Dessa har i många fall varit mer framgångsrika än militären i att stå emot Boko Haram.

Hur många har dött av Boko Haram?

Amnesty uppskattar att sedan 2011 har minst 10 000 människor dött i förvaren, många av dem i Giwa-barackerna. Äldre människor står för en oproportionerligt stor andel av antal avlidna, jämfört med deras andel i befolkningen i övrigt.

Finns Boko Haram idag?

Boko Haram lierar sig med IS Efter att Nigeria tagit hjälp av grannländerna i en militär aktion har Boko Haram slagits tillbaka och våldet har gått ner jämfört med för fem år sedan. I dag är Boko Haram splittrat i två fraktioner. Den större har lierat sig med IS och våldet sprider sig än en gång.

Hur många har dödats av Boko Haram?

Detta uppgår också till krigsbrott och kanske även brott mot mänskligheten, säger Joanne Mariner, chef för Amnesty Internationals Crisis Response Team. Amnesty uppskattar att sedan 2011 har minst 10 000 människor dött i förvaren, många av dem i Giwa-barackerna.

Vad är Boko?

Ordet haram är ett lån från arabiskan och betyder 'förbjuden', 'synd'. Ordet boko är däremot ett genuint hausaord som egentligen betyder 'bedrägeri', 'lömskhet', 'någonting oäkta'.

Hur skapades Boko Haram?

Boko Haram bildades 2002 av Mohammed Yusuf som byggde upp ett religiöst centrum med moské och islamistisk skola i Maiduguri i nordöstra Nigeria. Målet var att införa vad gruppen kallar en islamisk stat i Nigeria. Rörelsen tog till vapen 2009 och är nu en beväpnad jihadistisk organisation.

Finns Boko Haram fortfarande?

Sedan dess har regeringen gång på gång sagt att Boko Haram är besegrade men trots detta fortsätter ytterligare kidnappningar och attacker att ske. I nuläget uppges 112 flickor fortfarande vara i fångenskap och Stig Jarle Hansen menar att Boko Harams verksamhet går i cykler och att vi nu står inför en upptrappning.

Relaterade inlägg: