Vilken uppgift har Datainspektionen?

Innehållsförteckning

Vilken uppgift har Datainspektionen?

Vilken uppgift har Datainspektionen?

Vi ger vägledning och sprider kunskap om dataskyddsreglerna, både hos allmänheten och hos dem som behandlar personuppgifter. Vi vägleder och diskuterar dataskydd med verksamheter och har omfattande samverkan med andra myndigheter.

Vad ska ett Dataskyddsombud göra?

Den som behandlar personuppgifter måste i vissa fall utse ett dataskyddsombud. Ombudets roll är att kontrollera att dataskyddsförordningen (GDPR) följs inom organisationen genom att till exempel utföra kontroller och informationsinsatser.

Vilka skyldigheter har de som behandlar personuppgifter?

Den personuppgiftsansvariga har ett generellt ansvar att, utifrån de integritetsrisker som finns med behandlingen, genomföra lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa och kunna visa att behandlingen utförs i enlighet med dataskyddsförordningen.

Vad ska ett registerutdrag innehålla?

Rätten till ett registerutdrag innebär att den registrerade ska få information om de personuppgiftsbehandlingar som utförs av den personuppgiftsansvariga som rör honom eller henne. Rättigheten innebär även att den registrerade har en rätt att få ut en kopia på de personuppgifter som behandlas.

Vad gör Integritetsskyddsmyndigheten?

Vi arbetar för att skydda alla dina personuppgifter, till exempel om hälsa och ekonomi, så att de hanteras korrekt och inte hamnar i orätta händer.

Vad är integritetskänsliga uppgifter?

Integritetsskyddsmyndigheten använder därför begreppet integritetskänslig personuppgift för att markera att vissa personuppgifter förtjänar att ha ett extra skydd om de behandlas. Uppgifter som anses vara integritetskänsliga är bland annat: Löneuppgifter. Uppgifter om lagöverträdelser.

Vem ska upprätta Personuppgiftsbiträdesavtal?

För att behålla kontrollen över personuppgifter ska ett personuppgiftsbiträdesavtal upprättas mellan parterna (den som är personuppgiftsansvarig och den som är personuppgiftsbiträde). Det är den som är personuppgiftsansvarig som ska se till att ett sådant avtal upprättas.

Relaterade inlägg: