Har buddhismen någon helig skrift?

Innehållsförteckning

Har buddhismen någon helig skrift?

Har buddhismen någon helig skrift?

Tripitaka (sanskrit) eller Tipitaka (pali) som betyder "tre korgar" är de heliga skrifter, som bildar buddhismens kanon.

Vilken ses som buddhismens heligaste stad?

Bodh Gaya Buddhismens viktigaste plats är en stad i norra Indien som heter Bodh-Gaya. Enligt berättelserna om Buddha var det här han nådde upplysningen. I Bodh-Gaya finns ett stort tempel som heter Mahabodhitemplet. Bredvid templet står ett stort bodhiträd.

Vilka är hinduismens viktigaste heliga platser?

Pilgrimsfärder till heliga platser leder till frälsning i hinduismen. Staden Varanasi är Indiens heligaste stad och är Shivas stad framför andra, men t ex Krishnas anhängare ser Mathura som den heligaste. Det finns mängder av pilgrimsplatser.

Har hinduismen någon helig skrift?

Inom hinduismen finns texter som anses heliga. De är väldigt gamla och kom till långt innan själva religionen hinduismen uppstod. Viktigast är textsamlingen Veda. Veda består av fyra samlingar: Rig-Veda, Sama-Veda, Yajur-Veda och Atharva-Veda.

Vad är heliga skrifter inom buddhismen?

  • heliga skrifter inom buddhismen 1 Vinaya = Innehåller regler för hur munkar ska leva 2 Abhidhamma = Texter om hur läran ska tolkas 3 Sutta = Läran, legender och predikningar om Buddhas liv.

När började buddhismen uppstå?

  • Buddhismen uppstod någon gång under perioden från 500-talet till 300-talet f.Kr. i Södra delen av Nepal, nuvarande Lumbini, Nepal. Den spreds sedan i östra Asien och kom att blandas med många kulturer och traditioner.

Vad står i centrum för buddhismen?

  • I centrum för kulten står istället Buddha, den upplyste, som är en läromästare och förebild som visar hur buddhisten ska leva. En filosofi och religion Bön, offer och tro på gudar är meningslöst enligt Buddha. Det är människan själv som har makten över sina handlingar och sitt liv.

Vad är tibetansk buddhism?

  • Lamaism, eller tibetansk buddhism som den också kallas, växte fram i Tibet på 600-talet e.Kr och är en speciell form av buddhism som har sina rötter i vajrayanabuddhismen. Lamaismen fick en särskild prägel efter att ha smält ihop med den lokala folktron på gudar, demoner och andar.

Relaterade inlägg: