Vad har Dr Glas för inställning till kvinnor?

Innehållsförteckning

Vad har Dr Glas för inställning till kvinnor?

Vad har Dr Glas för inställning till kvinnor?

Det är lätt att förföras av språket, av Doktor Glas anteckningar från denna varma stockholmssommar, miljöerna, reflektionerna över liv och kärlek, blandningen av roman och tänkebok. ... Han har aldrig varit nära en kvinna och har en dröm om en ren, obefläckad kärlek, som han bär med sig från ett misslyckat ungdomssvärmeri.

Hur ser Doktor Glas på andra människor?

Doktor Glas är romanens huvudperson och står i handlingens centrum. Han är en skarpsynt iakttagare, både av människorna i sin omgivning och av sig själv. Ofta tycker han inte om det han ser. Han är inte nöjd med sitt utseende och inte heller med sitt inre.

Vad har Doktor Glas för tema?

Ett tema i boken Doktor Glas är kärlek. Doktorn älskar Helga i smyg och verkar inte tycka att han är värd äkta kärlek. Helga Gregorius är olycklig i sitt äktenskap och älskar en annan. Ge fler exempel på olika sorters kärlek som finns i boken.

Vad har Doktor Glas för syn på abort?

Doktor Glas funderar över saker som dödshjälp, vilket debatteras hett än idag. Han tycker dessutom att abort borde vara en självklarhet och boken speglar hans hjälplöshet då han gång efter annan tjänar systemet för att rädda sitt eget skinn. ... När man läser boken måste man hela tiden påminna sig om när den är skriven.

Vad innebär moral för Doktor Glas?

Glas beskrivs i boken som en mycket plikttrogen man, som alltid försöker göra det rätta, trots att hans tankar går emot allt vad han anser vara rätt. Fast egentligen så tycker Glas att moral bara är struntprat eftersom moralen egentligen bara är andras åsikter om det rätta.

Relaterade inlägg: